• Правителството на Петков ще оцелее само ако размаха знамето

...
• Правителството на Петков ще оцелее само ако размаха знамето
Коментари Харесай

Стефан Георгиев: По-добре нови избори, но и те едва ли ще променят състава на НС

• Правителството на Петков ще оцелее единствено в случай че размаха знамето на битката с корупцията
• ГЕРБ и Движение за права и свободи не се стремят към избори, тъй като биха управлявали страната в доста тежка стихия от рецесии
• „ Продължаваме промяната “ демонстрираха изключителна еластичност и сръчност и единствено в границите на една седмица съумяха да си набират гласове и да разцепят Има Такъв Народ


Политическата рецесия сега не въздейства положително върху общото доверие на жителите в институциите и в политическите партии. Колкото по-често влизаме в серпантина на предварителни избори, толкоз по-високо доверие, и оттова – по-висока изборна интензивност.
Това сподели в изявление за БГНЕС политологът и социолог Стефан Георгиев.
В момента най-голямата въпросителна пред политолозите и социолозите е да забележим какви ще са идващите социологически прогнози, защото обстановката е извънредно динамична и сигурно има разбъркване на пластовете. С презумпцията за неразбираемите настройки на обществото и разместените пластове би трябвало да си отговорим на въпроса не „ Трябва ли “ да има нови избори, а „ За кого “ това е значимо и потребно. Така се изправяме пред един парламентарен избор наесен против хипотезата за ново държавно управление в състава на това Народно събрание.
Теоритично може да се каже, че в случай че „ Продължаваме промяната “ съумеят да намерят още няколко морални депутати, както се закани премиера Кирил Петков преди седмица, може да се сформира ново държавно управление в границите на настоящето. Тази догадка не трябва да се изключва, само че би трябвало и да признаем, че тя няма по какъв начин да бъде устойчива. И за това няма да способства който и да е министър-председател, тъй че е ясно, че даже и да се образува нов кабинет, той сигурно няма да изкара края на мандата, тъй като такова болшинство постоянно ще е на косъм и ще е под въздействието на евентуални зависимости или сделки зад кулисите – там, където ние като наблюдаващи не ги виждаме.

Правителството на Кирил Петков, обаче, може да продължи да развява знамето на битката с корупцията, - това е главната поръчка, с която Кирил Петков и Асен Василев пристигнаха на власт – че в действителност идват, с цел да се борят с един подкупен модел. Това би им спечелило извънредно потребно политическо време – това ще даде късмет на Бойко Рашков да застане отпред на КПКОНПИ, ще може да се задейства, работата му ще стане необятно притежание посредством медиите и обществените мрежи, и Петков и Василев ще получат позитивите на битката с корупцията, които в последните 6-7 месеца сякаш се позабавиха – по този начин или другояче огромна част от българското общество очакваше мигновени резултати от битката с корупцията, светкавични арести, и така нататък
Развяването на битката с корупцията като флагман на държавното управление на Петков би спечелило политическо време, което да показва нещата, които не съумя в последните 7 месеца. Това е единственият плюс на вероятно бъдещо държавно управление с мандат на „ Продължаваме промяната “, обединило и другите политически партии, които акцентират битката с корупцията като собствен приоритет.
От друга страна, обаче, сигурно отиваме към предварителни избори. С толкоз доста рецесии, които кумулативно обкръжават българското общество – възходяща инфлация, новата вълна на ковид, - тези, които бяха застанали от страната на опозицията – ГЕРБ и Движение за права и свободи, нямат имиджов интерес да образуват държавно управление, и нямат интерес да завоюват идващите избори, тъй като това би означавало те да ръководят в една „ съвършена стихия от рецесии “. Очевидно това не е в техен интерес, само че в това време идната власт е основна, идващият парламент ще е основен за преразпределението и усвояването на парите от Плана за резистентност и развиване.
Сегашните политически събития са извънредно забавно време за политолозите и социолозите. Нищо от събитията, на които станахме очевидци, не се случиха пред очите на хората, а зад кулисите. Всичко се случи в границите на 10 дни: от момента, в който Слави Трифонов отдръпна своите министри, до свалянето на Никола Минчев и на държавното управление, само че в този къс политически времеви откъслек „ Продължаваме промяната “ демонстрираха изключителна еластичност и сръчност и единствено в границите на една седмица съумяха да си набират гласове, които – в случай че погледнем от вероятност обратно във времето, - не бихме си показали, че толкоз бързо ще съумеят да договорят тези гласове.
Затова сега е толкоз комплицирано да се планува какво ще се случи, и никой не може да допусна каква е електоралната динамичност през последните няколко месеца – какво се е случило с решилите да гласоподават, може ли Слави Трифонов към момента да разчита на настоящия си електорат, какъв е новият капацитет на дясноконсервативната партия на Стефан Янев? Какъв е електоралния капацитет на „ Възраждане “, който е замерен единствено един път в действителна обстановка (на изборите предходната година)? Всички тези фактори ще оказват въздействие, само че едно е ясно: даже и да се образува държавно управление в границите на това Народно събрание, то няма по какъв начин да има резистентност напред във времето.

Прогнозите за идващата зима са тежки: и в стопански, и в политически проект. В Икономически проект макар обществената политика и повишението на обществените приходи през последните месеци, които са стъпки в вярната посока, тези обезщетения не съумяха да догонят инфлацията. Ако цените не престават да нарастват, има всички предпоставки за социално-икономическа рецесия в обществото, в която по този начин или другояче една четвърт са на или към прага на бедността. Това е доста значимо, без значение каква е властта и конфигурацията в Министерски съвет, то българските жители ги чакат една сложна есен и тежка зима.
България е в обстановка на непрекъснати политически земетресения, - нещо, което би отминало единствено с предварителни парламентарни избори; само че поради фрагментираното общество актуалната парламентарна настройка може да се размести единствено със съществени електорални настройки – нещо, което не се чака, счита Георгиев./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР