​Още рано тази сутрин читалищни дейци от село Дружба изненадаха

...
​Още рано тази сутрин читалищни дейци от село Дружба изненадаха
Коментари Харесай

Читалищни дейци закичиха служителите на община Видин с мартеници

​Още рано тази заран читалищни дейци от село Дружба изненадаха кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков и общинското управление с измайсторени от тях красиви мартеници. След тях дойде и преобразената като Баба Марта Анелия Младенова, секретар на читалището в село Иново. Според един от най-хубавите български традиции, тя назова за здраве и благоденствие:
„ Както са бели конците, по този начин да са бели и дните! Както те са червени, по този начин и ние – засмени! “ И се обърна към стопанина, наричайки още да бъде с вдигнато чело и да тежи думата му, както гласи остаряла национална благословия. Видинският кмет благодари на своите посетители, като пожела здраве и шанс на тях и техните фамилии.
​За 1 март Община Видин зарадва всички детски градини, техните филиали и детската ясла с дарове – мартеници, изобразяващи Пижо и Пенда, направени особено от Албена Стефанова, член на Регионалната занаятчийска камара.

​В навечерието на празника с големи панделки от плат в бяло и алено бяха украсени няколко дървета пред Стамбол капия. Инициативата за това е на Общината, а за реализирането й спомагаха доброволците от Общинския юношески съвет за предварителна защита на зависимости и от Местната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните.
На 1 март се отбелязва и Денят на самодееца и любителското художествено творчество. По този мотив доктор Цветан Ценков изпрати приветствени адреси до самодейците от читалищата на територията на Общината. „ Вие сте хората, които с доста старания и обич работят за опазване на българските обичаи, дух и просвета. Благодаря Ви за ентусиазма и дейното Ви присъединяване в събитията от културната стратегия на Община Видин. Пожелавам Ви да бъдете здрави, отдадени на своето предопределение и гений, да почитате националните полезности и учите децата ни на респект към националното творчество “ – написа в адреса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР