​Нанесени са загуби на земеделското министерство за четвърт милион леваГлавна

...
​Нанесени са загуби на земеделското министерство за четвърт милион леваГлавна
Коментари Харесай

Икономическа полиция – ГДНП е приключила проверката за ремонта на дигата на р. Места

​Нанесени са загуби на земеделското министерство за четвърт милион лв.
Главна дирекция “Национална полиция ” е направила инспекция за незабавния ремонт на авариралите насипи на река Места край село Борово, общ. Гоце Делчев. В сигнала, подаден от министъра на земеделието при започване на тази година, е посочено, че през месец декември 2021 година са били открити нарушавания на целостта на уреди за предотвратяване от нездравословното влияние на водите на р. Места. Оказало се също, че дясната дига на р. Места при км 14+750, в землището на с. Борово, не е била въведена в употреба (протокол обр. 16). На това място е бил юридически ремонт по неотложност, като е направен план и е формиран констативен акт (образец 15). Извършено е и заплащането на изпълнителя на обекта, само че следващи дейности по правене на финален отчет от сдружението, упражняващо строителен контрол, не били подхванати, в резултат на което не е формиран и протокол (обр. 16). По тази причина МЗХГ не са съумели да изпълнят отчетните си отговорности пред Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за получените от страната с Постановление от 10 май 2016 година на Министерски съвет средства в размер на 250 000 лв..

След осъществена от Икономическа полиция инспекция е открито, че са налице пропуски, в резултат на които МЗХГ не е съумяло да извърши отчетните си отговорности – ненабавяне на разрешителни от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград и Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “. Изяснено е, че тези документи е следвало да бъдат набавени от съответните длъжностни лица от МЗХГ, защото градежът е почнал според член 148, алинея 2 и при изискванията на член 148, алинея 6 от Закон за устройство на територията, а точно – по неотложност. Служителите на МЗХГ е трябвало да набират по време на осъществяването документите, нужни за окомплектоване на Окончателния отчет, и след това обектът да бъде въведен в употреба.

Предстои материалите по случая да бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура с мнение за формиране на досъдебно произвеждане по член 282 от Наказателен кодекс против длъжностни лица от Министерството на земеделието за това, че през 2016 година не са изпълнили отговорностите си да набират нужните документи за въвеждане в употреба на поправените насипи на река Места, с което ведомството не съумяло да извърши отчетните си отговорности пред Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за получените от страната четвърт милион лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР