​Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова нападна

...
​Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова нападна
Коментари Харесай

Гинка Върбакова откри фронт срещу Корнелия Нинова

​Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова атакува водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, употребявайки една от главните опорни точки на ГЕРБ. Това стана при започване на общото съвещание на парламентарните комисии по енергетика и за надзор над службите, на което би трябвало да бъде изнесена информация по договорката за ЧЕЗ.

" Пита се по какъв начин Гинка Върбакова от Пазарджик, на 43 години, може да си купи ЧЕЗ. Аз бих попитала по какъв начин 28-годишна дама от село Крушовица може да си купи " Техноимпекс ", съобщи бизнесдамата, до момента в който четеше със запъване речта си. Върбакова имаше поради Корнелия Нинова, която от няколко месеца ГЕРБ атакува поради присъединяване ѝ в приватизацията на " Техноимпекс ".

Думите на кандидат-собственичката на ЧЕЗ провокираха острата реакция на депутатите от левицата. С държанието си бизнесдамата, която малко преди този момент се изкара жертва на политически сюжет, сподели, че в действителност не е толкоз беззащитна.

" Потърпевши сме от невиждана гневна акция против " Инерком " (бел. ред. сдружението, с което Върбакова взе участие в сделката), тъй като сме определени за покупател на активите на ЧЕЗ в България ", прочете от листче Върбакова. Тя дефинира протичащото се към договорката като икономическо-политически шантаж, чиято цел е да провали продажбата.

" Яростното политизиране на договорката стигна до степен сатанизиране. Различни партии видяха само опция за повдигане на рейтинги, разпространяване на спекулации и всяване на страхове ", съобщи бизнесдамата.

Тя призна, че в " Инерком " съществено подценили политическия риск, както и опитите на съперници по договорката да преобърнат процедурата в своя изгода.

Според Върбакова протичащото се в България е " офанзива от отпаднали към този момент претенденти, които желаят да завоюват служебно, изкривявайки медийната среда ". " Това е сюжет, в който изрично отхвърляме да участваме ", добави тя.

След това изясни, че е пристигнала на чуването в Народното събрание, с цел да опише на депутатите коя е компанията " Инерком " и да покаже, че има умел екип, който може да се оправи с ръководството на ЧЕЗ.

Върбакова се закани да търси отговорност за всички изказвания по собствен адрес. " С нашите юристи ще прегледаме всичко, тиражирано по наш адрес, и ще търсим правата си, в това число в съда. Няма да поносим да ни упрекват, че сме подставени лица и който твърди това, ще би трябвало да го потвърди в съда ", закани се тя. Върбакова изрази подготвеност да се срещне с представители на президентската институция и на политическите централи, с цел да се успокояла медийната и публичната среда.

Собственичката на " Инерком " още веднъж изясни, че не може да дава обществена информация по контракта за активите на ЧЕЗ, тъй като следователно той ще бъде преустановен, а тя ще търпи неустойки. Обясни само, че договарянията по договорката почнали преди повече от година и се водили единствено в централата на ЧЕЗ в Прага. Договорът бил подписан по британското право.

" Едва тази заран се срещнах с премиера Бойко Борисов ", повтори още веднъж Върбакова, която акцентира това и при утринното си изказване пред медиите след изключителна среща в Министерския съвет.

Тя удостовери, че " Инерком " е съгласна да включи страната в договорката за контрола върху електроразпределителното дружество (бел. ред. това е едно от петте продавани дружества), с цел да са сигурни потребителите. Върбакова още веднъж сподели, че незабавно стартира диалози с продавача за влизането на страната в договорката.

Изслушването продължи с представителите на регулаторите. Очаква се Гинка Върбакова да показа още информация за договорката на депутатите, само че при закрити врата, защото данните, които ще изнесе, са конфиденциални.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР