Πлeнyмът нa BCC paзглeдa пo cъщecтвo пpeдлoжeниятa зa ocвoбoждaвaнeтo мy.

...
Πлeнyмът нa BCC paзглeдa пo cъщecтвo пpeдлoжeниятa зa ocвoбoждaвaнeтo мy.
Коментари Харесай

ВСС -

Πлeнyмът нa BCC paзглeдa пo cъщecтвo пpeдлoжeниятa зa ocвoбoждaвaнeтo мy. През юли 2021 година сегашният парламентарен арбитър проф. Янаки Стоилов ĸaтo cлyжeбeн миниcтъp пoиcĸa Висш съдебен съвет да освободи Гешев, а през март 2022 година правосъдният министър Надежда Йорданова с нови учредения възобнови предлагането. И двамата миниcтpи са безапелационни, че Иван Гешев не дава отговор на високите стандарти за заемане на този пост, а с дейности и бездействия уронва престижа на правосъдната власт.

В настояването на Янаки Стоилов се подчертава върху разгласявани от прокуратурата данни от досъдебни производства, в това число и събрани със специфични разследващи средства - диалози на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков, както и огласените диалози на обвинения предприемач Васил Божков с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Надежда Йорданова внесе, които й дават съображение да изиска оставката на основния прокурор - разкритията на АКФ по делото за " Осемте джуджета ", полицейското принуждение на летните митинги през 2020 година, настояването за снемане имунитета на Елена Йончева, подозрението на Гешев за възможно манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата, делата " Баневи ", " Жоси " и " Гебрев ", неуважително, присмехулно и враждебно отношение към Неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват мнения, както и одобрените от Гешев инструкции при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза.

В просторно пояснение за несъстоятелността на настояването Иван Гешев акцентира още веднъж на непознаване на юридическата материя, неточности в мнението, които са в несъгласие с Конституцията, Закон за съдебната власт, като даде образец с изказванието, че прокуратурата е централизирана, макар че с промени в Закон за съдебната власт тя е станала единна. Не прокуратурата, а Министерство на вътрешните работи разкривала закононарушения.

" Искането съставлява политически изказвания, изцяло погрешни съждения за основния прокурор и прокуратурата, не се осъзнават нормите. Исканията и основанията са смешни. Юридическата общественост се забавлява с тях. Целите са политически, с цел да бъде отхвърлен основния прокурор и да бъде конфигуриран някой дисциплиниран, а аз не съм дисциплиниран. Искате да инсталирате някого, както в Министерство на вътрешните работи. Втората цел е злепоставяне на Висш съдебен съвет. Няма по какъв начин да отговоря на смешни политически изказвания по юридически метод. Лесно е да се приказват по медиите неразбираеми неща, няма да кажа нелепости. Искането би трябвало да почива на съответни обстоятелства, а не на съждения. Вървим с бързи стъпки към детската градина ", разяснява Гешев.

Той посочи, че правосъдният министър има право да не го харесва, само че това не е причина за отстраняването му.

" Аз  работя за българските жители, а не за политиците, тъй като те си отиват, а жителите остават ", разяснява Гешев.

После се впусна в изреждане на обстоятелства за признанието, което е получила прокуратурата от европейските сътрудници, какъв брой транспарантно е станало държавното обвиняване, а правосъдната промяна се е свела до закриването на профилираното правораздаване в полза на мафията и по този метод да се прекратят делата на 800 олигарси, проведени незаконни групи и упрекнати в тероризъм. Накрая заключи, че в настояването за отстраняването му има обстоятелства, само че те не се отнасят до него.

Освен това множеството изнесени СРС-та се е случило, откакто към този момент е имало извършени открити правосъдни съвещания и всеки можел да чуе изнесените неща. 

Висш съдебен съвет изпадна в уточняване на законовите благоприятни условия за откриване на данни от специфични разследващи средства, подмятане на язвителни реплики и отговори.

Накрая след два часа и половина дебатът за СРС-тата бе преустановен.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР