ˮНенасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството“. Тези думи

...
ˮНенасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството“. Тези думи
Коментари Харесай

Видни скулптори и художници, обединени в изложбата "Ахимса: ненасилието"

ˮ Ненасилието е най-могъщата мощ, с която разполага човечеството “. Тези думи принадлежат на Махатма Ганди, великия наследник на Индия, който напомни на света правилото на áхимсá (ненасилие) като път към независимостта във всичките ѝ форми. Неговите хрумвания оказват въздействие върху мозъците и водачите от целия свят. В респект към Махатма Ганди и неговото дело, през 2007 година Организация на обединените нации афишира 2 октомври (рождения му ден) за Международен ден на ненасилието. На този празник, както и на личността на Ганди е отдадена концептуалната галерия под наслов ˮÁхимсá: ненасилието “.





Експозицията чака първите си гости на 4 октомври, в изложба Арт център – Плевен. Организатори са Индологическа фондация " Изток – Запад ", Община Плевен, изложба Арт Център – гр. Плевен, със съдействието на посолството на Република Индия и дипломат Санджай Рана, който се чака да участва на формалното разкриване. Със свои произведения вземат участие над 30 създатели, представители на разнообразни поколения.

" Това е тематика мъчително настояща, толкоз нужна, че нямаше по какъв начин да не провокира спонтанна реакция у всички нас, които участваме, да се присъединим с нашето отношение към ненасилието – споделя скулпторът проф. Емил Попов пред Радио България.

 Проф. Емил Попов

Не мога да не загатна индивида, който стои при започване на всичко това – Йорданка Боянова, ръководител на Индологическа фондация " Изток-Запад ". Преди към месец тя се обърна към мен и проф. Станислав Памукчиев и обсъдихме концепцията. През 2019 година госпожа Боянова инициира и провежда галерия, отдадена на личността на Махатма Ганди, във връзка 150-годишнината от рождението му.



Някои от създателите, показали свои творби тогава, се причислиха и в актуалната галерия – художниците Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Иван Милушев, Цанко Цанков, скулпторите Иван Русев, Ангел Станев, Валентин Господинов, Цветослав Христов, Ангел Станев, Иван Славов, Хари Атанасов. Бих желал безусловно да отбележа присъединяване на скулпторите Валентин Старчев,, Георги Чапкънов, Камен Цветков, живописците Милко Божков, Любен Генов, Ивайло Мирчев, Пламен Моневски, Свилен Блажев, Веселин Начев. Поканихме и поета Борис Христов, който е показан с откъс от негово стихотворение по тематиката, показан на обособен винил. “

Проф. Попов акцентира, че концепцията за ненасилието е обединила създатели и от по-младото потомство – Мартин Трифонов, Мартиан Табаков, Павлин Радевски, Благица Здравковска (Северна Македония). Представени са и произведения на скулпторите Нагджи Пател от Индия (1937-2017), Кирил Мескин, Зиятин Нуриев (роден в България, от години живее в Турция).
Контекстът на изложбата е заложен от няколко винила – един с ескиз от портрети на водачи, почитатели на концепцията на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също винил, отдаден на ненасилието над децата ни с думите на Нелсън Мандела: " Дължим на децата си – най-уязвимите жители във всяко общество – живот без принуждение и боязън. "



" Разбира се, когато приказваме за ненасилие, първата персона, която излиза на напред във времето, е Махатма Ганди. Да напомним, че през 1947г. независимостта на Индия е реализирана точно посредством неговия принцип ахимса – нещо, което историята не познава до оня миг. Безспорен е и приносът на Мартин Лутър Кинг, постигнал грандиозна политическа победа над насилието. Тези персони, както и други международни водачи, участват с техни знакови мисли. Това също беше доста импровизиран развой сред Дани Боянова, Станислав Памукчиев и мен. Бяхме единомислещи, че е нужен документален аспект за формите на ненасилие от предишното до през днешния ден, давайки си сметка, че този принцип има хилядолетна история – още от сутрите на Буда, където е основата на ахимса. " Омразата не се лекува с ненавист, а с обич " е казвал Буда . Така че – от една страна са творбите в раздел, който бих нарекъл " Посвещения ", от друга – цитатите от Ганди, Тагор, Далай Лама, Майка Тереза и други Искахме да участват и хора от нашата земя, по тази причина включихме мисли от. Присъства и една персона, която по-възрастните помним – стоящия пред храмовете " Св. Александър Невски " и " Св. София ", който събираше дарения от хората и всичко това даде за възобновяване и възобновяване на православни храмове. Опитахме се да докоснем тематиката за ненасилието в другите ѝ аспекти и измерения. Има една мисъл на Мартин Лутър Кинг: " Верижната реакция, при която омразата поражда ненавист, би трябвало да бъде пречупена или ние ще рухнем в тъмната бездна на взаимното заличаване. " Струва ми се, че това би трябвало да се каже на всеослушание, тъй като човечеството безусловно е в тази фаза. "

Снимки: предоставени от уредниците, БГНЕС-архив
По обявата работи: Анна Фуцкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР