Звездите на Народния театър с отворено писмо в защита на

...
Звездите на Народния театър с отворено писмо в защита на
Коментари Харесай

Актьори подкрепиха Василев, Минeков го заплашва с уволнение

Звездите на Народния спектакъл с отворено писмо в отбрана на шефа
Служебният министър се пробва да кадрува в театъра, безапелационен е Василев

Дори артисти от “Хъшове ” се подписаха в поддръжка на шефа

С отворено писмо 47 артисти от Народния спектакъл “Иван Вазов ”, измежду които най-утвърдените имена, поддържаха шефа Васил Василев. В него те изброяват куп работни достижения на Василев, който ръководи театъра от април тази година.

Писмото идва в резултат на напрежението, което се породи от назначението на някогашния пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева на същата служба в театъра. Това възмути режисьора Александър Морфов и той надраска вратата ѝ в театъра, като я упрекна в политическа агитация. Кръстева пък го упрекна в тормоз.

Писмото беше публикувано през днешния ден, когато служебният министър на културата Велислав Минеков на конференция непосредствено заплаши да уволни Василев. Минеков щял да изчака още малко шефа на Народния спектакъл самичък да подаде оставка. Ако това не се случи, персонално щял да го освободи. “Ще изчакам още малко, едното от моите упования са резултатът от инспекцията ”, закани се той.

Звездите на Народния, които са подписали отвореното писмо обаче изрично го поддържат и акцентират неговите достижения.

“Преди към половин година господин Васил Василев завоюва състезанието за шеф на Народен спектакъл “Иван Вазов ”. Дори за този къс интервал той, подкрепян от екипа си, съумя да сътвори здрава и великодушна на креативен благоприятни условия среда ”, написа в отвореното писмо, подписано от добре познати имена. Сред тях са Аня Пенчева, Бойка Велкова, Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Стефания Колева, Параскева Джукелова. Прави усещане, че измежду подписалите отвореното писмо в отбрана на шефа са и някои от актьорите от емблематичната режисура на Морфов “Хъшове ”. Сред тях са Деян Донков, братята Дарин и Деян Ангелов и Иван Юруков.

Още преди седмица, на чуване в парламентарната Комисия по просвета и медии, Васил Василев съобщи, че служебният министър на културата се пробва да кадрува в театъра. Василев напомни, че в медийни изяви Минеков е окачествил събитията в Народния като “война ”, която “води до тежък разпад ”. Според шефа такова нещо няма. “Поведението и дейностите на министъра основават усещане у мен за персонална негова интервенция и опит да докара насоката за персонална моя съгласуваност в спора Морфов-Кръстева ”, се споделя в декларацията на Васил Василев, прочетена пред депутатите.

Днес Василев за следващ път повтори, че междуличностният спор сред Морфов и Кръстева е придобил политически отенък и поради изявлението на Минеков в Би Ти Ви, където той сподели, че държи на наличието на Морфов в Народния спектакъл. “Естествено, има безмълвие измежду неговите сътрудници. Това безмълвие коства злато в дословния смисъл на думата. Говоря за небивало повишаване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно 5000 лева това е смущаващо ”, сподели Минеков. Това предстоящо вбеси доста от актьорите. Сред тях беше Владо Карамазов, който написа гневна позиция във Facebook. “Срамувам ” в действителност е нищо, по отношение на това което в действителност мисля за този Минеков. Един човек, който желае да бъде важен и който изкуствено поддържа една вътрешна препирня и се пробва да я направи публичен скандал ”, гласеше част от написаното.

Актьорът Валери Йорданов пък още веднъж се разгласи в поддръжка на Морфов и популяризира видео, в което обръсна косата си в символ на митинг с дейностите на шефа Василев и изиска оставката му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР