Звеното на американската технологична компания Alphabet Inc. Google редуцира таксите, ...

Звеното на американската технологична компания Alphabet Inc. Google редуцира таксите,

Google понижава размера на таксите за приложенията с абонамент

Звеното на американската софтуерна компания Alphabet Inc. Гугъл редуцира таксите, свързани с абонаментите услуги в своя магазин за приложения след напън от страна на разработчици и законодатели, оповестява Bloomberg.

От 1 януари Гугъл Play Store ще начислява 15% комисионна за абонаментни приложения на трети страни, показват от компанията. Преди това таксата за абонаментните приложения възлизаше на 30% за първата година, 15% за всяка последваща. Гугъл също по този начин таксува 15% за първите 1 милион $ доходи.Още по тематиката

„ Цифровите абонаменти се трансфораха в един от най-бързо разрастващите се модели за разработчиците, само че знаем, че абонаментните бизнеси са изправени пред характерни предизвиквания при привличането и задържането на абонати “, акцентира Самир Самат, вицепрезидент на Гугъл.

Компанията също е изправена пред рецензията, че магазините за приложения на Гугъл и Apple Inc. са станали прекомерно мощни и принуждават разработчиците да работят в изисквания на ограничаващи разпоредби. Таксите на Apple доближават 15% при абонаментите след първата година, само че резервира 30-те % за първата година.

Приложенията в Гугъл Play, които не са основани на абонамент, отново ще бъдат таксувани с 30% от приходите си, като таксата ще падне до 15% след първата година и след постигане на първите 1 млн. $ от доходи.

Гугъл споделя, че 99% от разработчиците дават отговор на изискванията за таксуване в размер на 15% или по-малко.

Приходите от игри, най-огромният мотор на продажбите в Гугъл Play и App Store, не са наранени. Това е по този начин, тъй като повечето игри биват закупувани в приложението, което е друго от опцията за абонамент.

Бизнесът с приложения на Гугъл е доста по-дребен от този на съперника Apple, който може да се комплименти с повече доходи от клиентите на iPhone.

Източник: investor.bg