Званието Почетен гражданин на Асеновград тази година ще бъде връчено

...
Званието Почетен гражданин на Асеновград тази година ще бъде връчено
Коментари Харесай

Асеновград награждава четиримата си почетни граждани тази неделя

Званието " Почетен жител " на Асеновград тази година ще бъде връчено на всички четирима асеновградчани, за които инициативни комитети бяха отправили оферти. Това решение бе взето от Общинския съвет в града и е казус. За първи път със званието ще бъдат удостоени повече от двама души. След дълги диспути и скрито гласоподаване по време на постоянното си съвещание локалният парламент реши да почетни жители да бъдат благодетелят, който подари 100 000 лв. за подкрепяне построяването на Коронавирус поделение към МБАЛ - Асеновград в битката против новия ковид, Абдул Карим Хассун , както и предприемачът, който се слави с множеството си дарения на асеновградчани в потребност, Вакрил Запрянов .
По-късно обаче от ръководителя на Общинския съвет Драгомир Георгиев постъпи предложение да се гласоподава и за останалите двама. Мотивите му бяха, че има възражения и искания по отношение на гласуването и недействителните бюлетини от инициативните комитети на неспечелилите претенденти. Решението бе препоръчано за разискване на изключителна сесия, състояла се незабавно след постоянната. Дебатът продължи дълго, като имаше и предложение точката да отпадне, което не бе признато. В знак на митинг, общинските съветници от " Българска социалистическа партия за България ", " Зелените " и Вътрешна македонска революционна организация напуснаха залата преди гласуването. В последна сметка, тайният избор се състоя и по този начин за почетни жители бяха избрани и другите двама - Димитър Трамбураджиев и Георги Велев .
Плакетите на четиримата почтени асеновградчани ще бъдат публично връчени тази неделя (31.05.20 г.), когато Асеновград ще означи празника си. Церемонията ще се състои от 11:00 ч. в Старинно учебно заведение " Свети Георги ". Ето и по няколко думи за новите почетни жители.
Абдул Карим Хассун живее в Асеновград от 90-те години на предишния век. Той е роден в град Сайда, Република Ливан, фамилен е с 2 деца. Бизнесът му е в областта на машиностроенето и металообработката и от години го развива в Асеновград. Организаторите на подписката дефинират ливанеца като един от най-големите донори в града през годините. И допълват, че " построяването и развиването на промишленост в Асеновград, щедростта и готовността на Хассун постоянно да се отзове и да помогне асеновградчани в потребност, са доказателство за неговия забележителен принос към развиването на общината ".
Спортистът Димитър Трамбураджиев е славил Асеновград цели 50 години със спортните си триумфи. Той е постигнал доста положителни резултати и заслуги във повдигането на тежести. Трамбураджиев се занимава и с социална активност. Той е основател за построяването на паметника на Васил Левски в града.
Вакрил Запрянов също е измежду удостоените с почетното звание. Като претекст се акцентират заслугите му в региона на публичната активност на община Асеновград, донор и основател на щедрост. Организаторите на подписката споделят, че той " справедливо има място в челото на листата на асеновградските бизнесмени, които редовно и дискретно вършат финансови жестове към съграждани, изпаднали в потребност, или за просвета и публични начинания ".
За " Почетен жител " на Асеновград бе определен и Георги Велев за заслуги в региона на културата и съхраняването на българските обичаи. Той има издадена книга " Българският празничен календар ", който по несравним метод дава пояснение за смисъла на празниците и традициите. Творбата способства за издигането на българския дух и просвета освен в рамките на България, само че и по света. Велев е създател и на книгата " Нашата писменост Глаголицата ". Той е прочут и с това, че е един от доайените на бойните изкуства в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР