Zunder, което означава искра на немски, е лек автомобил, произвеждан

...
Zunder, което означава искра на немски, е лек автомобил, произвеждан
Коментари Харесай

Непознатият Zunder 1500

Zunder, което значи " искра " на немски, е лек автомобил, създаван от аржентинската компания Industrias del Transporte Automotor сред 1960 и 1963 година За четирите години на произвеждане са направени към 200 автомобила. Дизайнер на колата е Емил Руфилиус, тя е в два разновидността салон и купе с мотор откъм гърба, задно задвижване и по две порти /последното единствено прототип/.

Двигателят е с ходов оем 1498 куб.см H4 (бензин), произвеждане на Porsche, с въздушно изстудяване, OHV, 2 клапана на цилиндър, диаметър × ход на буталото 80,00 x 74,00 мм, втвърдяване 7.0:1. Горивната система е с 1 карбуратор Solex 32 BPL, оптималната е 58 к.с. при 4800/мин Предавателната кутия е 4-степенна, механична, спирачките са барабанни.

Размери на автомобила - междуосие 2400 мм, дължина 4320 мм, широчина 1540 мм. Собствено тегло 880 кг. Създаването на Zunder 1500 е опит на Жозе Нелсон Елигио Бонжовани да се възползват от възходящото търсене на евтини и необятно налични средства за превоз в Аржентина. Притежавайки фабрика за коли в Кордоба, те се заемата да построят своя лична неповторима кола през 1960 година

Под управлението на инженер Емил Руфилиус е основан дребен седан с 2 порти, основан на задвижване, създадено от Porsche. Тази връзка с Porsche по-късно е употребена в рекламна акция. Каросерията на 1500 е направена от пластмаса, което води до лично тегло от единствено 880 кг. Моделът се отличава с присъщото наклонено разположение на фаровете и негативно наклонени С-колони. Двигателят с мощ 57 к.с., съумява да обезпечи оптималната скорост от 150 км /ч.

Премиерата е през септември 1960 година по време на церемония в хотел Alvear Palace. Вариант на купе, доста сходен на външен тип на Volkswagen Karmann Ghia, също е показан по време на галата. Скоро по-късно започат доставките на седана Zunder, само че купето не излизаот стадия на първообраз. Произведени са общо към 200 коли.

Създаването на комерсиална и сервизна мрежа надвишава финансовите благоприятни условия на компанията, което води до нейното привършване през 1963г.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР