Зрителите на културните събития задължително трябва да носят маска. Това

...
Зрителите на културните събития задължително трябва да носят маска. Това
Коментари Харесай

Боил Банов: С удоволствие ще ида на представление, мерките са добри и няма причина за притеснение

Зрителите на културните събития наложително би трябвало да носят маска. Това важи за открити и закрити пространства. Така пред министърът на културата Боил Банов разяснява решението да се отварят кина, галерии и музеи.

В понеделник със заповед на здравния министър бяха отпуснати ограниченията, засягащи изкуството. Разрешават се визити на музеи на закрито, галерии и библиотеки навън и закрито, при съблюдаване на условието за обществена отдалеченост и на всички противоепидемични ограничения. Концерти и други театрални прояви, на подиуми навън, се позволяват с позволена претовареност на местата до 30% от оптималния потенциал. Допускат се и визити на кина, като допустимата претовареност на местата също е до 30% от оптималния потенциал.

" С наслаждение ще отида на зрелище, защото ограниченията са извънредно положителни и няма причина за терзание. Хубавото е, че в нашата страна хората имат устойчиви привички да използват просвета. Има нюх и предпочитание за нея. Според мен положителните привички ще се върнат бързо “, добави Банов.

Относно недоволството в културния отрасъл той разяснява, че първите ограничения са за най-нуждаещите се. Именно по тази причина е взето решение за погашение на цялостна заплата за всички работещи в държавни културни институции. 3 минимални работни заплати с осигуровка са планувани за свободните актьори с приход под 1000 лв. на месец.

Що се отнася до останалите свободни актьори и дейци на културата, Банов ги насочи към безлихвените заеми в размер до 1500 лв. на месец. Според него, когато преди рецесията си имал положителни приходи, се допуска, че ще можеш да изплащаш подобен заем, а и е допустимо да имаш заделени средства. Банов отхвърли да е належащо да си се осигурявал 6 месеца обратно, с цел да вземеш подобен заем.

Той изясни, че всеки, на който му се откаже безлихвен заем, би трябвало да алармира в министерството: " Ние ще обърнем съответно внимание на всеки един случай. Дал съм персоналния си телефон на всички и могат да се свържат с нас “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР