Зрелищна възстановка по случай 140 г. от Освобождението ще бъде

Зрелищна възстановка по случай 140 г. от Освобождението ще бъде ...

Кметове стават опълченци за 3 март.Зрелищна възстановка по случай 140 г. от Освобождението ще бъде разиграна днес от 16,30 часа на площада в Марково. В нея ще вземат участие комитет „Родолюбие“, ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, читалище „Алеко Константинов“ и местни жители. В пресъздаването на събитията ще се включат кметовете на селата Войводиново и Желязно, както и зам.-председателят на Общинския съвет в Община "Марица" Георги Какалов. Те ще облекат носии и изкарат автентични пушки, с каквито са водени последните боеве след бягството на Сюлейман паша. В разиграването на историческите събития участие ще вземат и жители на Храбрино. Те ще влязат в ролята на турци.  Идеята е породена от това, че през 1878 г. последните битки за освобождението на Пловдив и околията са се водили в местността Захаридово в Марково. Доказателство за това бил и намереният това лято снаряд, изстрелян от турците, разказа кметът на Марково Пламен Кабаков. За обезвреждането и изнасянето му бяха вдигнати на крак полиция и сапьори, допълни Кабаков. Все още не е ясно дали той ще участва в тазгодишната възстановка. Преди време Кабаков влезе в ролята на чорбаджи Марко. Едно обаче се знае - че днес в Марково ще има здрава пукотевица. За възстановката кметът вече е осигурил 100 халосни патрона.     
Междувременно близо 30 каравеловци  ще представят днес момент от  живота на селото  по време на робството и боевете на Шипка за Освобождението на България. Възстановката се прави по инициатива на  самодейците от местното сдружение „Любен Каравелов”, подкрепено от кмета Славка Червенкова. Сцените представят бунта на местния младеж Стоян Минчев, станал по-късно опълченец и назован от местните хора Комитата, както и началото на неговия път на бунтовник. Най-впечатляващи се очаква да бъдат сцените, които пресъздават боевете на Шипка. 

Честването на 140 години от Освобождението на България от турско робство започва в 11.30 часа пред културния дом на Каравелово. 

Още четете на страници 14 -17

Източник: marica.bg