Зорница Русинова е заместник-министър на труда и социалната политика с

...
Зорница Русинова е заместник-министър на труда и социалната политика с
Коментари Харесай

Кадрите за бизнеса ще дойдат с инвестиции в образованието

Зорница Русинова е заместник-министър на труда и обществената политика с сектор европейски фондове, интернационалните стратегии и планове. В интервала май 2016-януари 2017 година е министър на труда и обществената политика, а от март 2012-март 2013 година и ноември 2014-януари 2016 година е била заместител обществен министър. Заемала е управителни длъжности и в Министерството на държавната администрация и административната промяна. Зорница Русинова има дълготраен опит в ръководството на стратегии и планове, насъбран в Програмата на Организация на обединените нации за развиване, Американската организация за интернационално развиване и Българо-швейцарска стратегия за съдействие. По обучение е магистър по интернационалните стопански връзки от УНСС. Притежава магистърска степен по " Българска лингвистика " и " Английска лингвистика " от СУ „ Св. Климент Охридски ". Владее документално и говоримо британски и съветски език. На 18 октомври (четвъртък) Зорница Русинова ще даде в Пловдив старт на акцията “Мисията е допустима ”.

- Г-жо Русинова, каква е задачата на акцията " Мисията е допустима “? В тази връзка какъв брой деца би трябвало да изоставен институции (в страната и в частност в Пловдив) и има ли късмет всички да бъдат интегрирани в фамилна и социална среда?

- Кампанията „ Мисията е допустима “ е част от самодейностите, които Министерство на труда и обществената политика и Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ вършат в поддръжка на децата, които би трябвало да бъдат изведени от домовете. Още през 2009 година, по време на първото държавно управление на премиера Бойко Борисов, стартирахме една извънредно амбициозна 10-годишна стратегия с визия за деинституционализация на децата в България. Това е може би най-трудната, най-сложната и най-дългата промяна, която е правена в обществената сфера. Първо, тъй като боравим с човешка орис, второ - включва доста заинтригувани страни, общини, неправителствени организации, просветителни институции и учебни заведения, родители и така нататък Независимо какво е било държавното управление, постоянно е имало поредност в дейностите ни. В момента сме на финалния стадий. Стартирайки през 2009 година, ние затворихме първо всички домове за деца с увреждания. Пилотно - 8 дома за медико-социални грижи, за бебетата от 0 до 3 години към Министерство на здравеопазването, както и огромна част от домовете за деца, лишени от наставнически грижи. Развихме напълно нови услуги като приемната грижа и интегрирани услуги за ранно детско развиване. Съвместно работим с просветителната услуга и където е належащо със здравната услуга, имаме връзка и с родителите. Сега ни остава да изведем общо 680 подрастващи, които са настанени в съответните институции. 220 от тях са в домове за деца лишени от наставнически грижи, а 460 (0-3 г.) са в 15-те центъра за медико-социални грижи. Каква е задачата ни? По време на социализма всички тези деца бяха настанени в домове в дребни обитаеми места, горе в планината, т.е. надалеч от учебно заведение и обществеността. Напускайки този дом, интеграцията на тези деца бе извънредно сложна, а от време на време и невъзможна. Затова сме кръстили нашата акция „ Мисията е допустима “. На първо място нашият блян е там, където е допустимо децата да бъдат назад интегрирани в биологичните им фамилии. Второ - да се развива приемната грижа, и на трето място - да има вероятност за дребните домове, в които са настанени децата, които не могат да бъдат в биологичните си фамилии или нямат приемен родител. Тези услуги към този момент са в центъра на жилищен квартал, покрай учебно заведение и до болница, а за нас това е извънредно значимо. Специално за Пловдив ни следва затварянето на 2 дома за деца, лишени от наставнически грижи. В единия, който е с потенциал за 20 деца, са настанени 17. Другият - „ Мария-Луиза “, е с потенциал 60 места, а сега там има 52 деца. На този стадий се работи за самостоятелната оценка на всяко едно дете, с цел да се реши към какъв тип услуга да се насочи. Съответно Общината възнамерява построяването на съответните услуги, тъй че, откакто са подготвени новите жилища, децата да бъдат изведени. С тях също следва работа, с цел да могат по-лесно да преодолеят контузията.

- По Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " ще бъдат ли оповестени схеми следващата година, ориентирани към хората с увреждания?

- За идната година предвиждаме основаване на 6-дневни центрове за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии, 68 нови центъра за грижа за деца с увреждания и възрастни хора, 10 центъра за сложна поддръжка за лица с увреждания, в това число и с тежки множествени нарушавания. Ще работим също за развиването на 15 сходни пилотни центъра, които ще включват интегрирани социално-здравни услуги. Ще подчертаваме също и върху мобилните услуги, които ще се оферират по домовете, при усложнения на лицето и неговото семейство да посещават подобен център. Това, което е оригиналност за България, е развиването на заместваща грижа, т.е., когато е належащо човек от фамилията за няколко часа или дни да бъде освободен от грижата за индивида с увреждания, да може да получи качествена грижа за своя непосредствен.

- Липсата на работна ръка продължава да е проблем №1 за бизнеса. Доколко е ефикасен вносът на работна ръка?

- Факт е, че в България през последните години има извънредно удобни трендове на пазара на труда. Безработицата е ниска - малко над 5%. Но съвсем няма шеф у нас, който да не се оплаква от липса на фрагменти. За да бъдат запълнени тези работни места, дълготрайните решения са в вложения в просветителната система. Едно от решенията с кратковременен темперамент са така наречен междуправителствени съглашения за импорт на фрагменти от други страни. От началото на годината до момента има над 1300 позволения за работа, които главно са предоставени на чужденци от Турция, Украйна и Сърбия. От предходната година има съществено нарастване на разрешителните за така наречен Синя карта - това са разрешенията за Европейски Съюз за висококвалифицирани експерти, което е сполучлива процедура най-много в IT бранша. По отношение на сезонните служащи, които се насочват към туристическия бранш, най-вече са от Молдова, Украйна, Киргизстан и Македония. Тази процедура ще продължим и следващата година, с цел да удовлетворим потребностите на българските работодатели.

- В България от години има и различен огромен проблем. Някои избират да живеят напълно от обществени помощи, без да работят. Как могат да се подтикват тези в работоспособна възраст, които на процедура са на прехрана на данъкоплатците, да станат дейни на пазара на труда?

- От много години имаме процедура хората, които получават обществени помощи и са в трудоспособна възраст, да поставят общественополезен труд. За страдание това, което следим през годините, защото общините са длъжни да им обезпечат претовареност, е невъзможността да се управлява този общественополезен труд. В помощ на общините сме стартирали нова стратегия през Агенцията по заетостта, която да обезпечи подобен вид ментор, който да се занимава напълно с хората, които би трябвало да поставят общественополезен труд. Едно от решенията за тези, които дълго време са без работа, само че получават обществени помощи, е така наречен интегрирано обслужване, което става сред Бюрата по труда и Агенцията за обществено подкрепяне.

- Кога ще бъде оповестена стратегия " Умения ", която се промотира при започване на тази година? Каква е цената и кой може да кандидатства по нея?

- Програмата „ Умения “ включва три съставния елемент за подготовка. За задачата сме заделили 30 млн. лева В края на месец ноември тази година ще започва набирането на проектопредложенията. Имаме два месеца, тъй че в края на тази или при започване на идната година да започват действително образованията. Работодателите имат потребност от поддръжка да обучат своя личен състав, както и да привлекат хора, които не са дейни или безработни, и след образование да ги наемат на работа. Те ще получават главно цифрови и езикови умения, ще минават професионална подготовка за съответната служба. Има много компании със характерни производства и технологии, тъй че ще се погрижим да сме потребни и в тази тенденция. Различното в тази скица е, че даваме доста невисок предел - до 15 хиляди лева, т.е. ще могат да аплайват и по-малки предприятия с до 10 наети. Схемата дава и опция да се сдружават дребни и огромни компании - огромните да образоват фрагменти и да ги дават на по-малките.

- Преди дни минималната работна заплата още веднъж стана ябълката на раздора. Оправдано ли е настояването на бизнеса тя да се дефинира по браншове?

- Това, което сме поели като ангажимент, е повишение на минималната работна заплата от следващата година. Да не забравяме, че тя е инструмент, който подсигурява приход на най-нискоквалифицираните хора. От друга страна, е косвен растеж на останалите приходи, тъй като с нея скачат и оптималните осигурителни прагове, а оттова и натискът върху останалите заплати. В бюджета за 2019 година се планува нарастване на заплатите и в обществения бранш. Дали МРЗ би трябвало да се договаря при обособените браншове, е въпрос на договаряния сред синдикати и работодатели. Считаме, че правилно решение ще има, когато е налице консенсус сред работодатели и синдикати. За момента механизмът, който съществува в страната, би трябвало да бъде усъвършенстван от позиция на съблюдаване на Конвенцията на интернационалната организация на труда, тъй че в действителност разчитаме на положителния разговор сред обществените сътрудници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР