Зорница Даскалова © Надежда Чипева Още по темата От февруари

...
Зорница Даскалова © Надежда Чипева Още по темата От февруари
Коментари Харесай

Директор в Агенцията по вписванията се е оплакал от натиск заради "Дунарит"

Зорница Даскалова

© Надежда Чипева Още по тематиката
От февруари Цецка Цачева е знаела за проблеми с шефката на Агенцията по вписванията (oбновена)

Българска социалистическа партия желае оставките на Зорница Даскалова и на министъра на правораздаването, Цачева упорства, че е работила съответно по сигнала
15 авг 2018
Томислав Дончев: За виновността за Търговския указател ще кажат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи

Властта проговори за казуса и нищо ново не сподели, от през днешния ден могат да се вършат информации в регистъра, само че единствено по ЕИК
15 авг 2018
България остава без Търговски указател неразбираемо докога

Неработещата система блокира комерсиалния оборот и отваря вратите за измами
13 авг 2018 Срещу изпълнителния шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е имало сигнал, че е оказвала напън в интерес на съответно решение, обвързвано с " Дунарит ". Той е част от информацията, поради която инспекторатът на Министерството на правораздаването е почнал инспекция в края на януари 2017 година Твърденията са на към този момент някогашен шеф на дирекция " Длъжностни лица по регистрация (ДЛР) ", която е напуснала позицията по лично предпочитание. Резултатите от инспекцията станаха настоящи около срутва на Търговския указател, който към този момент повече от седмица не може да бъде изцяло възобновен.

" Ще се уволняваме, без значение от това законно ли е "

Даскалова е представена да споделя по неин адрес, че " ще хвърчи дружно с ДЛР ", в случай че не изпълнят разпореждането й, обещано по телефона, какво тъкмо да се постанови по заявката, постъпило по партидата на " Дунарит ". Даскалова имала и друго сходно изявление пред шефове в организацията, че " ще се уволняваме, без значение от това законно ли е или не, в случай че не стават нещата, както ги разпорежда ", написа в сигнала, постъпил в инспектората на 22 декември 2017 година

Останалата част от него е за редица нарушавания в ръководството и кадровото попълване на АВ. Инспекторатът на министерството удостоверява съвсем всички изнесени данни от него, като се изключи тези за " Дунарит ". " Настоящата инспекция смята това изказване в сигнала за недоказуемо, защото не почива на доказателствени материали, които могат да бъдат тествани ", се твърди в заключението.

" Капитал " научи, че устното предписание за " Дунарит " е обещано в деня, в който постъпва заявление от компанията. От началото на 2016 година се води корпоративна борба за преодоляването на контрола върху военният цех и най-много за нарастване на капитала, което би официализирало съперника му " Емко " като притежател на сдружението. От другата страна на разногласието е " Виафот инвестмънт България ", благосъстоятелност на офшорка, само че свързвано с депутата Делян Пеевски. Тази битка е придружена с голям брой опити за регистриране на разнообразни условия - решения на общото заседание на " Дунарит " от единия лагер, и оповестяване за заложен заемодател от другия. Така че не е ясно по кое тъкмо заявление е бил оказван натиска.

По информация на " Капитал " в последна сметка постановеното решение по съответния случай е било по този начин, както е желала Даскалова, само че тъй като е имало съответното правно съображение.

На страната на Пеевски в борбата за " Дунарит "

Дали изнесеното в сигнала е истина няма по какъв начин да се ревизира, само че то кореспондира изцяло със систематичните дейностите на длъжностните лица по партидата на " Дунарит " в интерес на лагера на Пеевски. Още месеци преди срутва в Търговския указател в него имаше постъпило дефинитивно решение от Великотърновския административен съд, постановяващо неотложно регистриране на едно от основните заявки от лагера на " Емко ". Въпреки това и макар подаваните с обяснителни мемоари от страна на юристите на компанията напомнящи наказателната отговорност при безучастие на ДЛР, организацията продължаваше без пояснение да не придвижва проблема.

Това е единствено сцена от комплицирания сюжет към компанията. В продължение на месеци през лятото и есента на 2017 година " Дунарит " беше обект на кавги като част от оспорваните активи, останали след банкрута на КТБ. През август предходната година бяха повдигнати обвинявания против притежателя на " Емко " Емилиян Гебрев и изпълнителния шеф на " Дунарит " Кръстю Кръстев. На база на тях бяха задействани и процедури по лишаване на лицензите на двете компании, като министъра на стопанската система Емил Караниколов посредством " Държавната консолидационна компания " опита по няколко схеми да национализира русенския цех.

В края на септември синдиците на КТБ оповестиха обществена обмен на вземания от " Хедж инвестмънт България ", по които солидарни длъжници са " Авионамс " и " Кемира ". Последното има 99.5% от " Дунарит ", които " Емко " твърди, че е придобил. Върху тях има запори от КОНПИ и Национална агенция за приходите, а също и искания от свързаната с Делян Пеевски офшорка Viafot Limited. При първия си ход в посока национализация на " Дунарит " страната изкупи точно вземането на Viafot за към 47 млн. лева (минало през медиатор, а след това и през самата КТБ), само че русенското сдружение изплати този дълг дружно с лихвите и по този начин отпаднаха основанията ДКК да се впише като заложен заемодател и вероятно да пристъпи към осъществяване.

Други нарушавания

Почти всички останали изказвания в сигнала против Зорница Даскалова са доказани при инспекцията на инспектората. Докладът дава три наложителни инструкции на изпълнителния шеф - да разгласи състезания, с цел да попълни свободните щатни бройки, да прекрати практиката, наложена с нейно писмо чиновниците да се наблюдават по сред си за фалшифи болнични листове, и да върне досиетата на хората в отдела, който дава отговор за човешките запаси. Освен това инспекторатът предлага на Даскалова да се потърси дисциплинарна отговорност по Кодекса на труда. От Министерството на правораздаването настояват пред " Капитал ", че " наложителните инструкции са изпълнени от изпълнителния шеф в посочения в отчета период ".

Комисарят на Пеевски

Преди да бъде назначена за началник на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова беше член на Комисията за защита на конкуренцията. Тя беше комисарят, при който се концентрираха най-вече решения за компании, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. От общо 33 такива 18 са разпределени на Даскалова. Сред тях да вземем за пример са концентрацията на " Вива телеком " (Люксембург); двете промени в собствеността на " Булгартабак " ; придобиването на 100% от " Телеграф ", " Монитор ", " Политика " и други издания от ирландеца Патрик Халпени; придобиването на " Канал 3 " от " Нова българска медийна група " ; изкупуването от " Табак маркет " ( " Лафка " ) на 10 разпространителски компании в цялата страна; жалбата против класирането на Столичната община за пространството към НДК, което Комисия за защита на конкуренцията анулира, а след това " Водстрой 98 " завоюва (1.8 млн. лева.); водният цикъл на Враца (30 млн. лева, предоставен на консорциум, в който 99% се държат от " Водстрой 98 " ).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР