Зоран Заев: САЩ са най-големият ни партньорДелегация, предвождана от премиера

...
Зоран Заев: САЩ са най-големият ни партньорДелегация, предвождана от премиера
Коментари Харесай

Зоран Заев: САЩ са най-големият ни партньор

Зоран Заев: Съединени американски щати са най-големият ни сътрудник
Делегация, предвождана от премиера Зоран Заев беше на публично посещаване в Белия дом, където се срещна с вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс. Премиерът даде малко изявление за МИА директно след събитието.

„ На срещата с вицепрезидента Майк Пенс бяхме съществено насърчени за триумф в идния референдум. Съединени американски щати бяха с нас по време на целия развой за намиране на решение на разногласието за името с Гърция, с цел да предизвикват и стимулират. От оповестяването на нашата самостоятелност до момента Съединените щати са дали на Македония над 1,25 милиарда $ във всички области. Подкрепата беше в региона на защитата, образованието, правосъдната система и други области. Америка е най-големият сътрудник в нашите нови връзки с алианса и имам вяра, че тази поддръжка ще продължи и в бъдеще “, разяснява министър председателят връзките със Съединени американски щати.
 Срещата на македонската делегация в Белия дом Срещата на македонската делегация в Белия дом / БГНЕС
Той се обърна към македонската диаспора в Северна Америка, измежду която е известно, че има разделяне по отношение на влизането на Македония в НАТО и Европейски Съюз: „ Бих желал да прикани всички наши съграждани, които живеят в Америка, само че и на всички места в нашата диаспора да поддържат Македония да извърши жадувания блян на нашите татковци и дядовци. Той се състои в това най-сетне да бъдем страна, която е приета от целия свят, в която живее македонски народ приет от всички, с доказана еднаквост, която никой повече няма да оспори и с доказан и приет от целия свят македонски език. Всички ние би трябвало да се гордеем с това “.

Относно терзанията в диаспората министър председателят прояви схващане.

„ Споделям безпокойството в нашата диаспора, че добавката "северна" в името не е лесна за приемане. Но няма друга Македония с изключение на нашата. Северният дял от Гърция е Гърция, западният дял от България е България. Това е единствено нашата Македония и няма да има друга на света. И знаейки каква вероятност и бъдеще предоставяме на страната, само че на първо място на нашите деца и на поколенията след нас, имам вяра, че това в действителност е сериозна причина да се обединим. С тези думи желая да стимулирам всички. Независимо дали сме регистрирани и дали желаеме да гласуваме или не, мисля, че Македония се нуждае от поддръжката на диаспората. Но този път е значимо всички, без значение къде сме, у дома или в Австралия, Канада, Америка или Европа - всички да дадем поддръжка на това, което е единствена опция за нашата Македония “, съобщи Заев.

Кореспондентът на МИА от Вашингтон Борис Камчев обърна внимание върху помощта, която получава Македония в битката с нахлуването на съветски хакери в обществените мрежи за протест на референдума.

„ Русия обществено декларира, че е срещу участието на Македония в НАТО и това е тяхното законно право “, сподели македонският министър председател. „ Ние на всички места посочваме, че за нас няма друга опция, с изключение на пълноправно участие в НАТО и в Европейски Съюз. Искаме да изградим другарство с Руската федерация и да подобрим връзките, само че повече от 80% от жителите са за участие в НАТО и Европейски Съюз. Възможно е да има някои действия, които се развиват в обществените мрежи. Но не мога да кажа, че това е неприязън към Македония.

Не получаваме никаква съответна поддръжка от Съединени американски щати за битка с съветската агитация. Съединени американски щати кардинално не я поддържат. Ние сами се оправяме с подправените вести у нас. Използваме всички принадлежности, които имаме разполагаем, като журналистически сдружения, асоциации за етични стандарти в публицистиката и ние като държавно управление с нашите браншове за връзки с обществеността поддържаме тези старания, посредством шерване на същински вести и угнетяване на подправените. Навсякъде има погрешни вести, освен в Македония, това е световна наклонност. Виждам, че има някои принадлежности за оптимално шерване на подправени вести и тези принадлежности се употребяват от хора и групи, евентуално отвън Македония. Нямаме доказателства, че това се заплаща от нас, сигурно идва от външни играчи, само че жителите са задоволително мъдри, с цел да схванат кое е действително и кое са погрешни вести. Ние се опитваме да премахнем тези дезинформации, с цел да може същинските и тестваните информации да доближат до жителите, защото въз основа на точна и тествана информация жителите ще вземат вярното решение за референдума и за процесите след него. “ /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР