[Zoox] Технологичният гигант Amazon може да купи стартъпа за автономни

...
[Zoox] Технологичният гигант Amazon може да купи стартъпа за автономни
Коментари Харесай

Amazon може да купи стартъпа за автономни коли Zoox

[Zoox] Технологичният колос Amazon може да купи стартъпа за самостоятелни коли Zoox, написа Financial Times. Потенциалната договорка би била първата покупка на стартъп в сферата от страна на Amazon, откакто преди този момент компанията влага в няколко сходни компании, само че без да ги придобива.

Zoox е учредена през 2014 година и си е сложила за цел да сътвори система, която да взема решение всички проблеми на самостоятелните коли: придвижване без водач, мрежа от коли чартърен и произвеждане на безпилотни коли в мащаб. Изпълнението на тази цел обаче би изисквало големи финансови средства. За разлика от други съперници в същия бранш като Cruise и Argo AI, които са подкрепени от колоси в автомобилната промишленост като General Motors, Volkswagen и Ford, Zoox няма сходен сътрудник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Шансовете за договорка са високи, а главната причина е, че Zoox е в неприятно положение поради ковид. През април компанията се раздели с 10% от чиновниците си, или общо 100 души, поради сложната бизнес конюнктура към COVID-19. Преди пандемията компанията работеше по тестване на флотилията си от коли на Toyota. Освен това тя разполага и с напълно личен автомобил, при който липсват волан и педали за ръководство. Въпросната кола не е показвана обществено, само че трябваше да бъде пусната за тест през тази година и да влезе в по-широка приложимост през 2021 година

При последния си рунд на финансиране Zoox беше оценена на 3.2 милиарда $. Тогава компанията набра 500 млн. $, а измежду външните вложители личат имената на Breyer Capital и Canada Pension Plan Investment. Според Business Insider при договорка, Amazon ще получи компанията при по-ниска цена от 3.2 милиарда $.

Самата Amazon взе участие като водещ вложител в рунд за 530 млн. $ в конкурентен стартъп в бранша - Aurora. За момента и двете компании отхвърлят коментар пред медии по отношение на евентуалната договорка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР