Зоокътове в магазини, хотели и частни къщи привличат стотици пловдивчани

...
Зоокътове в магазини, хотели и частни къщи привличат стотици пловдивчани
Коментари Харесай

Мисия Зоопарк - частници отменят общината

Зоокътове в магазини, хотели и частни къщи притеглят стотици пловдивчани всеки уикенд, откакто градът е без зоокът към този момент 11 години. Пловдивската зоологическа градина бе затворена поради неприятни условия за развъждане на животните през 2008-а. През 2015-а общината започва огромна реорганизация на обекта - изсечени бяха стотици дървета, а теренът на зоопарка се разшири до 40 декара. Бяха доставени дървени къщички за жителите, изляха се стотици кубици бетон, вдигната е и ограда, а в обекта са вложени над 4 млн. лв.. От три години обаче строителите ги няма. Зоопаркът е под ключ след няколко правосъдни каузи, заведени против администрацията. Първо природозащитниците се жалваха, че от Регионална инспекция за опазване на околната среда непозволено да пуснали плана с мнение, че за разширението не е нужна Оценка за влияние върху околната среда. После пък прокуратурата се усъмни, че работата е предоставена на изпълнителя " Запрянови 03 " в нарушаване на закона, без да е направен план с количествено-стойностни сметки. По казуса даже бе заведено дело против градоначалника Иван Тотев, бившето му към този момент вице Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев.

Така цяло потомство дребни пловдивчани израсна, без да види животни край Гребната. Докато чакат общината да довърши стартирания ремонт, родителите пътуват всяка събота и неделя до околните градове - Пазарджик, Стара Загора, или пък чак до София, с цел да могат малчуганите им да видят разнообразния скотски свят, събран от разнообразни континенти на едно място.

Другата опция са частните зоокътове. Напоследък те се трансфораха и в занимание на най-вече заможни хора, обичащи животните. Повечето от екзотичните типове купуват от чужбина и пускат на воля да припкат в големите дворове на къщите си.

Проверка на " Марица " откри, че искащи да лицензират " частен зоопарк " има доста, само че получилите позволение са единици. Причината е, че с цел да узакониш подобен обект, е нужно да отговориш на съществени условия, свързани с обезпечаването на нужните условия за живот на другите типове в " сбирката ". А по-късно грижите за животните също изискват огромен финансов запас и съществени знания за всеки един тип, с цел да оцелеят жителите.

В Наредба 6 за минималните условия и условия за развъждане на животни в зоологически градини и центрове за развъждане и размножаване на предпазени типове животни се споделя, че стопаните би трябвало да подсигуряват, че на животните няма да им бъдат породени премеждия. От документа излиза наяве още, че с цел да отглеждаш сърни или елени, би трябвало да осигуриш най-малко 9 кв. м за всяко едно от животните.

Преди осем години имената на предприемачите Стефан Йосифов и Васил Караилански попаднаха в медийното пространство по време на хеликоптерната акция на Национална агенция за приходите, след която се появиха фотоси, направени от въздуха. Тогава в дворовете на къщите им бяха щракнати припкащи сърни и антилопи. В къщата си в " Коматево " Йосифов имаше и кенгуру. Кенчо се прочу, откакто избяга от двора на къщата и хвана към черешовите градини на Брестник. Собственикът му го търсеше с месеци и най-после разгласи парична премия за този, който хване и върне бозайника жив на предприемача.

Ловец №1 в Съединение Гено Чобанов също е трансформирал в зоопарк задния двор на къщата си. В него развъжда няколко типа птици. Освен това в гората намира заболели сърни, елени, пауни, зайци. Храни ги в двора си, лекува ги и по-късно ги пуска на независимост.

Различни животни имат към този момент и множеството влиятелни хотели и СПА комплекси край Пловдив. Един от тях е СПА комплекс " Старосел " в едноименното село. Там на воля се разхождат зайци и пауни. Според осведомени в хотела има и адаптационно стопанство, в което се оказва помощ на ранени животни и отхвърлени домашни любимци да се възстановят изцяло и да продължат пътя си към дивото.

Екохотел " Здравец " също радва гостите си освен с огромното ловно стопанство, само че и с многообразие от животни.

Зоопарк в пазарджишкото село Ветрен дол има и притежателят на ресторант " Елеа " в Пловдив.

Всичко по тематиката четете в днешния брой на вестник " Марица "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР