Знаят ли в Министерство на здравеопазването какво е модерна комуникация

...
Знаят ли в Министерство на здравеопазването какво е модерна комуникация
Коментари Харесай

Знаят ли в МЗ как да комуникират в 21 век, питат ПР специалисти?

Знаят ли в Министерство на здравеопазването какво е съвременна връзка и по какъв начин тя работи в 21 век. Ако не знаят, то вратите на ПР организациите са отворени, с цел да окажат помощ. Центърът за разбор и спешни връзки излиза с поредна своя позиция, в която пита има ли въобще акция за имунизация, защото в случай че отговорът е " да ", то тя е тежък информационен и политически неуспех.

България се намира в извънредно тежка епидемиологична обстановка вследствие на продължаващата над година и половина пандемия. Починалите от COVID-19 все още надвишават 20 000 души. Нивата на положителни проби се върнаха на стойности от към 10% на дневна база, а хоспитализациите нарастват стремглаво. Мутациите на вируса засягат от ден на ден младежи и деца.

На този декор равнищата на изцяло имунизирани жители в страната ни стоят на към 22%, най-ниското за Европа и съотносимо единствено към някои разрастващи се страни. За Европа междинното равнище към този момент е към 57%, като в Дания и други страни доближава близо 90%.

Безспорен факт е, че имунизациите са решение. В тяхната разработка са вложени знанията от предходни пандемии, професионализма на доста водещи учени, стотици милиони долари на национални държавни управления, компании и на Европейския съюз. Това бе сторено поради увереността, че имунизациите са действителният отговор на пандемията, който ще ни даде опция за избавяне на милиони човешки животи, за нормализация на публичния живот, за отваряне на доста затворени бизнеси, избавяне на стопанската система и бюджетите, връщане на чувството за сигурност в съществуването у всички хора.

Важно е да напомним, че за закупуване на ваксини, както и за образование на персонални лекари са вложени средства на европейски и български данъкоплатци. Абдикацията от по-категорични и съответни дейности, за чийто произход има обстоятелства и документи още от март 2020 година, може да докара до заключението, че като че ли България се обособява като остров на устойчивост. Това би могло да докара до неприятни последствия за придвижването на хора, а в най-черните сюжети - да се наложи обсада на страната. Това може да наподобява като неприятно начало на апокалиптичен филм, само че може да се окаже близка действителност.

На база мониторинги и наблюдения в обществените мрежи може да се откри, че жителите са обезпокоени, подхождат със сериозна доза съмнение към част от публично популяризираната информация. В позициите си доста хора изпадат в крайности - или отхвърлят значимостта на пандемията или дават сигнали за несъизмерим боязън.

На този декор държавните управления от месец март 2020 година насам нямат естествена повсеместна информационна акция, която да отговоря на въпроси, да дава информация, да успокоява страховете и да върне доверието в (поне част от) институциите у нас. Този информационен вакуум се запълва от всевъзможни тайни теории, подправени вести и откровени нелепости, които заемат голямо пространство и време в обществената сфера: ефирен ефир, обществени мрежи и диалози сред хората. Участията на част от авторитетните имунолози и други лекари, лекуващи Коронавирус 19 и неговите последици по Българска национална телевизия и други национални малките екрани, не са задоволителни. Нещо повече, станахме очевидци на телевизионни формати, в които против научното мнение на подготвени специалисти се " опълчва " мнение на антиваксъри. Като натурален резултат хората всеобщо се опасяват, всеобщо отхвърлят да се имунизират, всеобщо стават сами проводник на подправени вести и безпочвени страхове. Наскоро станахме очевидци на случаи, при които антиваксъри целеустремено стопират процеса по имунизация и пречат на мобилни екипи да имунизират искащите. Явно цивилизационният ни избор да сме част от модерната западна народна власт, учредена на просвета и рационално мислене, е изправен пред опасност.

Последните дейности на виновните органи също будят терзание. През миналата седмица на среща в Министерството на здравеопазването е разисквано провеждането на осведомителна акция, което за следващ път се е случило без присъединяване на информационни експерти. Не се съмняваме в експертизата на присъствалите на срещата, само че тя очевидно е в други професионални сфери. Това е все едно хор от оперни артисти да бъде съветван за методика на осъществяване на мозъчни интервенции. Известно е съществуването на Обществен съвет към Министерство на здравеопазването, в който вземат участие редица специалисти, само че в него също липсват професионални експерти по връзки.

Активната позиция на ЦАКК по въпросите за професионална осведомителна акция е забележима от много време насам - изявления, материали, участия и изявленията. Надявайки се, че с това ще допринесем за повишение на информираността на обществото и работата на институциите в тази посока, ние, а и доста информационни организации непрестанно повдигаме тези въпроси и предоставяме оферти. В страната ни има извънредно положителни ПР експерти и организации, които работят на международно равнище, разработвали са информационни и осведомителни акции на международно равнище, носители са редица международни награди. Институциите, а и актуалният министър на опазването на здравето и неговият екип или не обръщат внимание на тези обстоятелства, или целеустремено не желаят да се направи естествена осведомителна акция.

В тази връзка изричаме терзанието си от методите и методите на реакция на институциите към информационната рецесия в процеса по имунизация и настояваме за:
Спешна смяна в информационната политика на Министерство на здравеопазването; Информационната акция за процеса по имунизация да получи най-голям приоритет от Министерски съвет и да се потърси съгласуваност и другарство с работодателски и бизнес асоциации за реализирането й; Постигане на надпартийно единодушие за значимостта на ефикасна и резултатна осведомителна акция за процеса по имунизация, както и обезпечаване на финансиране, ясни протоколи за реакция и лекуване във всички звена и аспекти на здравната система; По-ясна и безапелационна позиция във връзка с потребността от имунизация измежду лекари и медицински личен състав от страна на съсловните и професионални здравни организации; Създаването на Информационен ръб, който професионално да поеме комуникацията; Полагането на старания за прекъсване на подправените вести и тайните теории, най-малко по публичните медии; Министерство на здравеопазването незабавно да влезе в контакт с информационните асоциации в страната и да изиска подпомагане, с цел да може да се впрегне целият бранш в тази осведомителна акция, значима за сигурността и здравето на българския народ.
Ако в Министерството на здравеопазването липсва функционално схващане какво е съвременна връзка и по какъв начин работи тя в 21 век, то вратите на ПР организациите са отворени за помощ. Иначе наклонността за хлъзгане към безпросветното Средновековие ще се ускорява от ден на ден.

Липсата на естествена връзка ражда чудовища. Пред нас е многолико страшилище, изтъкано освен от вируса SARS CoV-19, само че и от незнание, подправените вести, липса на политическа воля, схващане за национални цели и запазване на живота и здравето на пациенти и медицински експерти, взима от ден на ден непрежалими жертви. Само тъй като политиците не желаят да послушат експертите. Недопустимо е.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР