"Знам състоянието на българските пощи, но гласуването по пощата ще

...
"Знам състоянието на българските пощи, но гласуването по пощата ще
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Гласуването по пощата ще реши много проблеми на изборите

" Знам положението на българските пощи, само че гласуването по пощата ще реши доста проблеми на избори в изискванията на пандемия ". Това сподели пред БНР Татяна Дончева, водач на "Движение 21 ". Тя посочи, че ръководещите би трябвало да погледнат по-сериозно на предлагането им.

"В изискванията на зараза, хората ще бъдат релативно затворени и близо до своя непрекъснат адрес и непрекъснатото място за гласоподаване. Гражданинът ще декларира с формуляр или по интернет на органите на локалната власт, че желае да гласоподава по пощата . Заявява данните си и локалната администрация, в един период, който законодателят ще дефинира, му изпраща бюлетина и пликове - един за бюлетината и един за нов формуляр с персоналните данни, които се вписват в изборния лист. Запечатва това в другия плик и го пуска, като в местата за гласоподаване се слагат огромни кутии или контейнери, в които да се пускат тези пликове.... Пощенски чиновник да бъде на място и да отваря кутията за слагане на пликовете в нея, да взема пликовете, да ги щампира с датата и ги разпределя на съответните секции. Изборните комисии отварят пликовете, маркират лицето, означават го в изборните описи, че е гласувало по пощата, по персоналните му данни удостоверява, че е същото лице от листата ", изясни в детайли по какъв начин си показва нещата Татяна Дончева.

По думите ѝ би трябвало да бъде разрешено един човек от семейство да пусне пликовете с вота и на другите членове, които имат право на глас .

Дончева беше безапелационна, че тайната на вота обезпечено ще бъде опазена с този метод на гласоподаване по пощата и даде образец с явяване на изпити при сходен логаритъм с два плика, в единия от които са персоналните данни на съответния човек.

За гласуването на българите в чужбина лидерката на "Движение 21 " посочи, че оферират да бъде по "нормалната поща " , като би трябвало да се посочи къде ще се събират пликовете - в посолствата ли, или в местата, където са открити секции. "Иначе просто ще забраним на живеещите в чужбина да гласоподават ", разяснява тя.

Средата на април е рационален интервал за осъществяване на парламентарните избори , уточни Татяна Дончева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР