Знаете ли какво представлява Прозорецът на Овертон? Грубо казано това

...
Знаете ли какво представлява Прозорецът на Овертон? Грубо казано това
Коментари Харесай

БелеНЕ!

Знаете ли какво съставлява Прозорецът на Овертон? Грубо казано това е методология, която демонстрира дали една концепция е публично допустима или не. Терминът е кръстен на към този момент починалия Джоузеф Овертон, някогашен вицепрезидент на най-големия мозъчен концерн в Съединени американски щати " Център за обществени политики Маккинак ".
Всъщност, според теорията на Овертон, една концепция е толкоз по-успешно призната от обществото, колкото по-емоционално е обвързването с нея. Най-важното в теорията е, че възприемането на концепцията не зависи толкоз от политическите пристрастия.
В Прозореца на Овертон има общо няколко равнища, които дават оценка по какъв начин се приема дадена концепция. Те са както следва – известна, сензитивна, допустима, радикална и немислима. В визията на Джоузеф Овертон „ прозорецът “ съставлява константна, само че в действителност мнозина анализатори показват, че е изцяло допустимо " прозорецът " да се нагажда към концепциите посредством психически техники, а не противоположното. Доста психолози съпоставят това " приспособяване " към друга известна психическа техника – тази, при която предлагаш нещо толкоз немислимо, че когато направиш второ предложение, което би било немислимо, в случай че го няма сравнението с първото, то второто предложение бива възприемано като доста по-приемлив вид. Техниката е известна с разговорното име " да ти затръшнат вратата в лицето ".
В България сходен сюжет като че ли се разиграва все по-явно що се отнася до енергетиката ни. Фокусирани в договорката за ЧЕЗ, която е повече от скандална, настрана остава планът АЕЦ „ Белене “. А той си върви постепенно и славно към рестарт – освен това тъкмо от партията, която го спря с претекста, че е корупционен " мочур ". Тази партия, която се появи за " европейското развиване на България "...
Какви са формалните претекстове в този момент – най-много, че като сме дали към този момент 3 милиарда лв., не можело да спрем. Нищо, че с цел да стане тази централа факт, ще би трябвало да изхарчим още 15-17 милиарда лв.. И нищо, че най-малко към този момент ясна вероятност от чий джоб ще дойдат тези пари, няма.
Със сигурност градежът на АЕЦ " Белене " съставлява план, който ни слага в спомагателна взаимозависимост от Русия. Русия ще е единствен източник на нуклеарно гориво и това е задоволително, без даже да приказваме какво ще вършим с нуклеарните боклуци. А поради ситуацията с газовите ни доставки – т.е. от къде идват, това е увеличение на зависимостта ни, вместо понижение. Намаление, което беше заложено в тактиката на Европейския съюз за диверсификация на енергийните източници още преди години.
Привържениците на " Белене " изкараха един куп причини за какво ни би трябвало АЕЦ, а специалистите от Българска академия на науките стигнаха до такава степен, че ще се усилва потребността от ползване на ток в България, въпреки обикновената логичност и статистически данни на Национален статистически институт сочат, че българите понижаваме, освен това в катастрофични размери! В прословутия отчет на Българска академия на науките обаче написа, че до 2040 година ще сме се нараснали с съвсем 1 млн. души по отношение на в този момент – чудно по какъв начин ще стане тази работа, може би Академията чака някоя мигрантска вълна, която българското общество да одобри покорно. Като имаме към този момент насъбран опит по тематиката – надали. Въобще, несъответствията в отчета за " Белене " на Българска академия на науките не са едно и две и бяха сносно систематизирани в два материала от доктор Петър Кърджилов, към този момент някогашен пиар на Българска академия на науките, който напусна Академията след сериозен скандал, касаещ българската диаспора в Албания.
Въпреки това, без огромен публичен спор, нещата отиват към рестарт на най-корупционния план в енергетиката ни. На 2 март, тъкмо преди трите дни празници, в пленарна зала в Народното събрание беше признато с цялостно болшинство до края на юни да бъдат показани съответни оферти какво ще вършим с " Белене ". Датата се пада тъкмо в края на европредседателството ни, малко преди огромните летни отпуски - да не забравяме, че предлагането на енергийното министерство първо ще мине през Министерски съвет, чак по-късно ще стигне до Народното събрание, ще се помотае по комисии. На всичкото от горната страна гласуването в Народното събрание за нуклеарната енергетика на 2 март стана факт чак откакто депутатите бяха събирани като стадо от пастир, защото бяха решили, че петъчно не им се работи и всеобщо си бяха били камшика. А новината, че има съвещание за бъдещето на нуклеарната ни енергетика беше оповестена безусловно минути преди самото съвещание. Дали има потребност да се изяснява по какъв начин става по този начин по толкоз значима тематика?
Сделката за ЧЕЗ сигурно е голям проблем, само че градежът на една нуклеарна централа е надалеч по-голям въпрос – и финансово, и обществено видяно. И милиард разбора да бъдат направени, най-после планът ще би трябвало да се осъществя от хора. А като знаем какви са ни политиците, сигурно болшинството българи не би им дало да строят даже курник. Защото в случай че към нуклеарния план се подходи по " български " - с точене на средства, тогава какво ще е да вземем за пример равнището на сигурност? Защото това не е като да откраднеш от асфалта на нова автомагистрала. И тъй като корупцията около " Белене " е страшна – толкоз страшна, че даже постоянно дремещата ни прокуратура ни излезе с обвинявания за това, освен това против трима енергийни министри (Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев) и двама шефове на НЕК! Та какво още ни би трябвало, с цел да проумеем, че тази спекулация е още по-наложително да я спрем, в сравнение с даже тази с ЧЕЗ?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР