Знаете ли, че... Ключовата съставка в шоколадовия тарт е... чилито.

...
Знаете ли, че... Ключовата съставка в шоколадовия тарт е... чилито.
Коментари Харесай

Можете да си приготвите и ядете този изкусителен шоколадов десерт без грам притеснение за линията си

Знаете ли, че...

Ключовата съставна част в шоколадовия тарт е... чилито. Освен, че то придава на интензивния шоколадов усет нотка пикантност, лютите чушки съдържат капсаицин – вещество, което усъвършенства метаболизма, управлява апетита и намалява „ неприятния “ холестерол.

Необходими артикули

125 г масло
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1/3 ч. ч. пудра захар
2 ч. л. канела
сол
2 жълтъка
чили на прахуляк (за поръсване)
За плънката
2 люти чушки
2 с. л. ром (тъмен)
50 г сладкарска глюкоза
3/4 ч. ч. захар (фин кристал)
75 г масло
1 ч. ч. фурми (едро нарязани)
2 с. л. филирани бадеми

Начин на подготвяне

Смесете маслото, брашното, захарта, канелата и щипка сол в кухненски робот, до момента в който сместа не стане на трохи. Добавете жълтъците и 2 ч. л. вода и продължете да разбърквате, до момента в който тестото не стане безпрепятствено, написа Elle. Извадете го върху набрашнена повърхнина и го омесете. Разточете го във формата на диск, увийте в кухненско фолио и оставете в ледник за 30 минути.

Използвайте намазнена тава за тарт с диаметър 24 см. Разточете тестото до 4 мм дебелина, поставете го в тавата и оформете ръба, като изрежете непотребното. Покрийте го с хартия за печене, поставете „ тежести “ (бобени зърна например) върху нея и печете по този начин за 20 минути в авансово загрята на 180 градуса фурна. Махнете „ тежестите “ и хартията и печете още 10 минути (или до придобиване на златист цвят). Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Опечете лютите чушки на междинна температура в тиган без лой (по 30 секунди от всяка страна). Поставете ги в купа и ги залейте с вряла вода, покрийте купата с кухненско фолио и ги оставете по този начин за 20 минути. Отцедете и попийте с кухненска хартия, отстранете дръжките и семките и накълцайте на ситно.

Изсипете глюкозата и 1 с. л. вода в дребен тиган, комплициран на междинна температура. Когато стартират да се появяват балончета, последователно прибавете захарта, като разбърквате, с цел да се разтвори. Гответе 12 минути след цялостното разтваряне на всичката захар, до приемането на златист цвят.

Изключете котлона, прибавете маслото и разбийте до гладкост. Смесете с наситнените чушлета, фурми и бадеми, дружно с щипка сол, разбъркайте и откакто се охлади на стайна температура, излейте плънката върху изпечения блат. Оставете да стегне за 45 минути и поръсете с чили на прахуляк.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР