Значително е намаляла производителността във „Вазовски машиностроителни заводи“ през последните

...
Значително е намаляла производителността във „Вазовски машиностроителни заводи“ през последните
Коментари Харесай

Синдикатите: Притеснени сме за бъдещето на ВМЗ

Значително е намаляла продуктивността във „ Вазовски машиностроителни фабрики “ през последните месеци. Това обявиха представителите на двете синдикални организации в предприятието – КТ „ Подкрепа “ и КНСБ пред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Спешната среща бе поискана от синдикалистите, които са обезпокоени за бъдещето на „ ВМЗ “ и заплатите на трудещите се в него. В диалога присъединяване взе и ръководителят на КТ „ Подкрепа “ инж. Димитър Манолов.

ВМЗ към този момент е минавал през огромни рецесии, когато с месеци хората не получаваха заплати. Няма да допуснем това да се повтори, изключително във време, в което търсенето е по-голямо от предлагането, подчертаха представителите на синдикатите. По думите им настоящето управление на завода се занимава с всевъзможни други въпроси, само че не обръща задоволително внимание на индустриалния развой. Правят се акции, които най-вероятно целят медийно отразяване, само че не способстват за стабилността му. Като образец бе дадена самодейност, при която изпълнителният шеф на ВМЗ раздава кисело мляко на трудещите се. Като заслуги на управлението са изтъквани и обществени придобивки, които от десетилетия са факт, като да вземем за пример стол с топла храна и други На този декор продуктивността пада, приказва се и за дефицит на материали. Ако тези процеси се задълбочат, ВМЗ ще изпадне в неспособност да извършва подписаните си контракти, по които към този момент са получени задатъци, допълниха синдикатите.

Наблюдават се и всеобщи назначения в администрацията на завода, вместо да се укрепва производството. Някои от новоназначенията взимат рекордни месечни хонорари, по непотвърдена информация в договорите им са записани клаузи за съществени компенсации при положение на освобождение. Същевременно дългогодишни чиновници са подложени на напън да изоставен предприятието. Сред тях е шефът „ Човешки запаси “, която от 42 година работи във ВМЗ.

„ Фактите, които споделяте са доста притеснителни. Искам да ви уверя, че като човек, чиято биография е обвързвана с ВМЗ няма да позволи предприятието и хората в него да бъдат застрашени “, сподели министър Стоянов. Той акцентира, че до него също доближават сигнали за нелогични дейности в ръководството на стратегическото дружество, само че за него е значимо да се запознае с цялата информация преди да предложи решения. „ Уверявам ви, че ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме стабилността на сдружението “, сподели още икономическият министър. Той изясни, че е упълномощил да му се даде информация за действителното състояние в завода до края на седмицата и се ангажира всяка последваща стъпка, касаеща бъдещето му да бъде обсъждана оперативно с служащите, в лицето на синдикатите.

Министър Стоянов удостовери, че контрактуваното нарастване с 20% на заплатите на трудещите се във ВМЗ ще бъде непокътнато. „ Заедно с това би трябвало да търсим механизми за поощряване на служащите на стратегически позиции в предприятието, с цел да ги запазим и развиваме, тъй като хората са сегашното и бъдещето на ВМЗ “, сподели още той. Според него е основно да се търсят всички благоприятни условия за нови вложения за рационализация, с цел да стартира предприятието да създава и артикули от така наречен НАТО стандарт. „ Само това ще подсигурява бъдещето на завода, който е структуроопределящ освен на районно, само че и на национално равнище “, добави икономическият министър.

По време на срещата бе разисквано и отрицателното отражение, което блокирането на работата на Комисията по експортен надзор е дало върху ВМЗ. Припомняме, че предходният министър на стопанската система и промишлеността, в прорез със закона, повече от месец не бе свиквал профилираната комисия, която дава разрешенията за импорт и експорт за военнопромишления комплекс. Това е блокирало импорт на материали за предприятия като ВМЗ и техен експорт на подготвена продукция, по която се чакат заплащания. „ Радвам се, че направихме всичко по силите си толкоз бързо да отпушим бранша, тъй като от това зависят заплатите на хиляди трудещи се. Надявам се сходно съзнателно блокиране от страната повече в никакъв случай да не се случва “, сподели още министър Стоянов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР