Значителен скок на горивата по бензиностанциите. С почевече от 0,50

...
Значителен скок на горивата по бензиностанциите. С почевече от 0,50
Коментари Харесай

С 30% са поскъпнали масовите горива за година

Значителен скок на горивата по бензиностанциите. С почевече от 0,50 лева за литър или 30% са поскъпнали всеобщите горива за една година.

Поскъпването на бензин А 95 е с 0,60 лева В началото на предходната година е коствал малко над 1,84 лева, а в този момент надвишава 2,40 лева

При дизела нарастването е още по-голямо. Миналия януари цената му потегля от 1,84 лева на литър, а в този момент е 2,48 лева за литър. Процентно това е нарастване от съвсем 35%.

Пропан-бутанът е фрапантно по-скъп. От 0,90 лева в този момент е над 1,40 лева за литър.

Най-драстично е нарастването при метана. Там повишаването през последните дни е с към 0,50 лева – сега е към 2,92 лева за литър, тъй че наближава 3 лева

„ Тенденцията е по-скоро към увеличение цената на горивата, макар че през последната седмица на процедура няма смяна. Това успокоение обаче е лъжливо “, сподели в „ Тази заран “ Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му всички фактори сочат в посока на увеличение на цената на горивата и главно цената на суровия нефт, която върви стремително нагоре.

„ Силно се надявам, че няма да стигнем психическата преграда от 3 лева за литър бензин и дизел “, сподели Делчев.

„ Потреблението на течни горива сега е същото като през 2019 година преди рецесията. Тоест то е стигнало предкризисните равнища, а производството изостава доста “, разясни още той.

В този смисъл сега има заплаха от недостиг на недопечен нефт и това е главната причина цените да вървят нагоре.

„ Рафинериите забавиха увеличението на продукцията си. ОПЕК взе решение за увеличение със относително дребни количества – 400 000 барела дневно. Те не покриват внезапно повишеното търсене, защото „ Омикрон “ не лимитира бизнеса “, изясни Андрей Делчев.

Според него няма заплаха да се стигне до това да се редим на опашки за горива, защото сега България внася нужните количества.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР