Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото

...
Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото
Коментари Харесай

Почти 1/3 от жилищата у нас са необитаеми

Значението на жилищния бранш е голямо като фактор за икономическото развиване и обновлението на обитаемоте места. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев на откриването на Residential Forum 2019 в столицата.

Той уточни, че измежду целите в работата на Министерството на районното развиване и благоустройството е създаването на стратегически нормативни документи за стимулиране на развиването на този бранш.

Зам.-министърът цитира данни, съгласно които в България има приблизително 550 жилища на 1000 души, като жилищата са доста повече, в сравнение с семействата. Над 97% от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче пораства - те са над 31% от всички жилища в страната. Около 40% от семействата пък живеят в пренаселени домове.

Според Йовев е нужна нова политика за обезпечаване на налични жилища на всички пластове от популацията. По негови думи би трябвало да се разработят и ограничения за основаване на нов обществен жилищен фонд, който да способства за справяне с демографската рецесия и бедността по райони.

Той заяви, че се планува и възстановяване на механизмите за ръководство на етажната благосъстоятелност и основаването на тласъци за възстановяване на енергийната успеваемост в жилищните здания.

Зам.-министърът подсети, че през март са стартирали публичен спор и процедура за промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Обсъжданите промени са свързани с регламентиране на обвързване за качествена поддръжка на постройките и механизми за събиране на таксите за управление; регламентиране на правата и отговорностите на притежателите и ползвателите в сградите; усилване на функционалностите на професионалното ръководство на здания, както и въвеждане на условия за професионалните домоуправители.

Голяма част от жилищата в страната са в здания, които са на възраст над 30 години, сподели още Йовев. По тази причина съгласно него има потребност от всеобщо възобновяване на съществуващия жилищен фонд. Като стъпка в тази тенденция той очерта осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на държавното управление, която обезпечи 2 милиарда лева за възобновяване на жилища в цялата страна.

Той осведоми, че все още обновените здания по програмата са 1699, а общият брой на жилищните сгради, по които ще бъдат изпълнени ограничения за енергийна успеваемост, е 2022. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР