Змиите са смятани за едни от най-страховитите за човека членове

...
Змиите са смятани за едни от най-страховитите за човека членове
Коментари Харесай

Кои са отровните змии

Змиите са считани за едни от най-страховитите за индивида членове на животинското царство. Най-голяма роля за неприятната известност на безкраките влечуги са отровните представители на типа им.

Въпреки че змиите са публикувани на всички континенти като се изключи Антарктида, едвам 400 разновидности от близо 3000 от тях са отровни. В България живеят шест типа отровни змии.

Научният термин за безкраките влечуги, имащи отрова, е аспидови змии или отровници. Те употребяват отровата си, с цел да убиват плячката си или да я обездвижват. Токсините, с които змиите ловуват, съставляват модифицирана слюнка, която се изхвърля през някои от зъбите.

Освен за лов змийската отрова се употребява от притежателите ѝ и при самоотбрана. Тя играе и основна роля при храносмилането на влечугите. Съдържащите се в нея разтворими съединения оказват помощ за бързото разграждане на веществата.

Химичният състав на змийската отрова съставлява примес от разнообразни типове протеини. Обикновено това са невротоксини и хемотоксини. Отровата влияе основно на нервната и кръвоносната система. Отровата при множеството змии съдържа хиалуронидаза - ензим, осигуряващ бързото ѝ разпространяване.

 Зелена мамба

Змийските токсини са комплицирани смеси от протеини и се образуват и съхраняват в специфични жлези в задната част на главата. При всички отровни змии тези жлези се изливат през канали в набраздени или кухи зъби от горната челюст.

При аспидовите и отровниците тези зъби са ситуирани в предната част на устата и са кухи, тъй че да инжектират отровата по-ефективно, до момента в който при змиите със задно ситуирани отровни зъби отровата минава по открит разрез на задната страна на зъба.

Най-опасните представители на отровните змии са тайпаните, черните мамби, кораловите змии и кобрите. Точно открито е, че отделената единствено при едно захапване на континенталния тайпан отрова е способна да убие 100 индивида.

В природата обаче съществуват птици и бозайници, които се хранят с отровни змии. Тези животни са развили натурален имунитет към змийската отрова.

В последните години все по-популярна става теорията, че всички змии са отровни, само че при считаните за неотровни има по-слаба отрова, която не въздейства по метода, който сме привикнали да възприемаме.

Въпреки заплахите, които носи змийската отрова, тя се употребява и като лечебно средство в медицината. Много медикаменти, служещи срещу възпаления, прекъсване на кръвта и обезболяващи са основани въз основата на змийската отрова.

Виж още: Помощ при захапване от змия

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР