Злоупотребата с Плана за възстановяване трябва да приключи, защото едно

...
Злоупотребата с Плана за възстановяване трябва да приключи, защото едно
Коментари Харесай

Гешев удари по масата: Злоупотребата с Плана за възстановяване трябва да приключи. На ръба е…

„ Злоупотребата с Плана за възобновяване би трябвало да завърши, тъй като едно служебно държавно управление внесе единствено условия, които опонират на Конституцията. Европейските институции ясно споделиха, че Плана за възобновяване няма нищо общо и няма никакво отношение с българската прокуратура “, съобщи по време на правна комисия основният прокурор Иван Гешев във връзка изявленията, че в случай че не бъде направена правосъдна промяна в част прокуратурата парите от Европа няма да бъдат отпуснати.

„ Причиних си да прочета Законопроекта на правосъдното министерство и практическото ми виждане е, че е очевидно противоконституционен, в това число и за контрола над основния прокурор. Няма разлика сред предходния закон, който беше противоконституционен. „ Политическата логичност “ на този закон е служител на реда да образува досъдебно произвеждане без прокурор, което на практика значи корист с българското правораздаване, която теоретично ще стартира от тази зала. Ако някой си мисли, че постоянно ще ръководи се е излъгал. Това е на ръба на тоталитарните практики. Полицай избран от министъра на вътрешните работи, който ще дефинира кой тъкмо служител на реда да проверява ръководителя на Върховен касационен съд, да бъде задържан и отхвърлен. Ако някой си мисли, че по този метод ще овладее правосъдната система, доста се надявам да не е по този начин. Съдия от всякакво равнище, автоматизирано ще бъде назначаван за прокурор, който ще проверява основния прокурор “, цитира елементи от Закона Иван Гешев.

Той добави, че никой арбитър не би си го предизвикал. Като допълнение се вкарва и второ лице, което съгласно записаното би трябвало да е зам.-главен прокурор, което автоматизирано е дискриминационно, като той пък ще дава инструкции на специфичния арбитър, който ще проверява. Във Върховен касационен съд пък ще преценят дали има задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане, като даже и първокурсник би се изсмял.

„ Аз съм в алтернатива дали да се гордея, че за първи път в Европейски Съюз се прави закон за Иван Гешев или пък да ме е позор. Мога да приказвам и за опита да се затвори устата на прокуратурата и да не приказват пред медиите, в случай, че има европейска процедура. Аз считам, че доста деликатно, в случай че има воля за основаване на несъмнено законодателство то би трябвало да е съобразено с Конституцията. През последните години следя, че говорейки за господство на закона, се нарушава същото, за да се упражни цялостен надзор върху основния прокурор “, съобщи още Гешев.

Иван Гешев акцентира, че нито Венецианската комисия, нито която и да било друга европейска институция е споделила по какъв начин би трябвало да се промени законодателството, а единствено че би трябвало да има смяна. Най-малко пък да се нарушава Конституцията.

Запитан дали има сигнали против машинния избор и корист с тях, основният прокурор съобщи, че до колкото му е известно има следствие в ДАНС. Като противопоставяне против пазаруването на гласове, Иван Гешев съобщи, че това не може да става с предупредителни протоколи и против избрана партия, а с битка против проведената престъпност.

Лошата съгласуваност и неналичието на такава докара до взрив на пазаруване на гласове, без значение дали с машина или с хартиена бюлетина. Аз не съм експерт, само че сътрудници от Министерство на вътрешните работи ми споделиха, че може да се прави с преференциите и да се види точно посредством тях. Пак споделям, не съм експерт “, съобщи още той. Гешев описа по какъв начин по време на избори служители на реда са влезнали и са взели бележник с вересии от един магазин, където имало отговорности за стотинки. На различен пък му взели документите за прахосмукачка. „ Един областен контрольор написа до прокуратурата за двама незнайни, които се срещнали с други незнайни жители, на незнайно място, евентуално да купуват гласове. После излезе един вътрешен министър и разгласи, че знае за всеобщо пазаруване на македонски гласове, очевидно той е определил кой от незнайните го е направил “, пошегува се Гешев като описа автентичен случай.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР