Злонамерени приложения се представят за антивируси, за да крадат потребителски

...
Коментари Харесай

Чистка на фалшиви антивируси в Play Store


Злонамерени приложения се показват за антивируси, с цел да крадат потребителски данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл отстрани редица злонамерени стратегии, маскирани като антивируси в формалния магазин за Andrpiod приложения – Play Store, поддържан от интернет колоса.

Компанията непрекъснато предизвестява потребителите да внимават, когато изтеглят приложения от така наречен „ трети страни ”, защото в Play Store може да попадне програмен продукт със злоумишлен код. Дори приложения, оповестени от разработчиците като антивирусни, крадат потребителска информация.

За да понижи рисковете, Гугъл е премахнала шест приложения, стартирани за анитивируси, откакто било открито, че те крадат пароли и други потребителски данни. Според откриватели на Check Point, тези приложения са били изтегляни общо над 15 000 пъти.

Гугъл е отстранил приложенията от магазина след сигнал, получен от специалистите на Check Point. Оказва се, че когато изтеглят „ антивирусния ” програмен продукт, потребителите в действителност получават злоумишлен програмен продукт Sharkbot, предопределен да прихваща потребителски данни.
още по темата
Веднага откакто потребителят вкара потребителско име и ключова дума, данните се изпращат до сървъра на нападателите и се употребяват за достъп до сметки в банкови приложения, обществени мрежи, имейл услуги и други

Повечето от жертвите са във Англия и Италия. Софтуерът разпознава и пренебрегва консуматори от Китай, Индия, Русия, Беларус, Украйна и Румъния. Причините за тази изборна интензивност не са известни, защото не всички страни от листата са в другарски връзки.

Твърди се, че приложенията са съумели да заобиколят инспекцията на Play Store, защото злонамерената им същина не се е показала по никакъв метод преди изтеглянето на софтуера на смарт телефона и връзката със сървъра. Заразените с Sharkbot приложения са отстранени от Play Store през март, само че е допустимо да се появят в други магазини.

Наскоро Гугъл трябваше да отстрани редица други приложения, за които се твърди, че са предавали информация на компания, обвързвана с американските разследващи организации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР