Златото изскочи над 2000 щ. долара за тройунция и в

...
Златото изскочи над 2000 щ. долара за тройунция и в
Коментари Харесай

Златото прегази 2000 долара за тройунция

Златото изскочи над 2000 щ. $ за тройунция и в утрото на 5 август металът с незабавна доставка се търгуваше за 2023 $ за тройунция. Юлският му растеж е 11% - най-мощен от 2012-а до момента.

Причината е добре позната - вложителите не престават да търсят избавително леговище за активите си в изискванията на тлеещи стопански и геополитически опасности. Към тях се прибавиха и мощните гърмежи в Бейрут на 4 август, лишили живота на десетки и ранили хиляди поданици на ливанската столица. Не би трябвало да се подценяват и раздутите котировки на акциите и символичните лихви и негативната рентабилност на дългови бумаги за десетки трилиони долари, които работят в интерес на златото. Просто тъй като американските ДЦК към този момент не са доходоносна опция.

Най-активно търгуваните златни фючърсни договори с доставка през декември на борсата COMEX доближиха рекордните 2039 $ за тройунция на 5 август. Поскъпна и среброто с незабавна доставка - съвсем до 26 $ за тройунция, както и платината и паладият.

Вложенията в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато и сребро, скочиха до рекордни нива през предходната седмица, надхвърляйки немските и към този момент само формалните щатски златни запаси ги превъзхождат. В международен мащаб количеството им доближи 3365.6 тона при започване на седмицата - 30.5% растеж от началото на 2020-а, по предварителни данни на организация "Блумбърг ". Това е с няколко тона над немските запаси. Американските надвишават 8 хиляди тона, а златните ресурси на Русия, на Франция и на Италия са наоколо до 3 хиляди тона за всяка от страните.

Инвеститорите наблюдават с нараснало внимание напъните на Вашингтон да контракти нов пакет от парични тласъци за намаляване на ударите на пандемията върху американското стопанство и да го задържи над водата. Натискът върху Белия дом пораства, а Сенатът се готви да излезе в отмора в края на седмицата, тъкмо когато би трябвало да се огласят изключително сензитивните данни за заетостта и безработицата.

Ако бъде гласуван, следващият избавителен пакет ще е за най-малко 1 трлн. щ. $ и значи нови отговорности на финансовото министерство, които някой ден ще би трябвало да се изплащат. Както и още по-ниска негативна рентабилност на дълговите бумаги, което ще поддържа интереса към златото.

Именно заради това, отвън трупащите се световни опасности, и макар следващите върхови котировки, анализатори предвиждат по-нататъшно повишаване на скъпоценния метал.

Очакванията на "Голдмън Сакс груп " са за 2300 щ. $ за тройунция, тъй като вложителите "търсят нова аварийна валута ".

"Ар Би Си Кепитъл маркетс " пък залага на 40-процентен скок на златните котировки - до 3000 $ за тройунция.

Проучване на "Джей Пи Моргън Чейз " пък демонстрира, че държанието на дребните вложители по време на пандемията се разграничава доста съгласно възрастовите групи. Общото за всички е, че те се интересуват от различни активи. Но по-възрастните купуват злато, до момента в който по-младите избират Bitcoin. Родените сред 1980-а и 2000-а харесват акциите, по-специално на софтуерните компании, до момента в който по-старите човеци продават акции.

Това са заключенията на банкерите, направени въз основа на разбор на капиталовите потоци през юни и юли и оповестени на 4 юли. Те изясняват и 46-процентният скок на пазарната оценка на фирмените бумаги от мартенския им най-малко в международен мащаб, приливът на инвестиции в търгуваните на борсата фондове, които влагат в злато и следеното в последно време повишаване на криптовалутите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР