Златният медал от Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен

...
Златният медал от Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен
Коментари Харесай

Изчезнало олимпийско злато от трагичната Мюнхен 1972 се появи на търг

Златният орден от Олимпийските игри през 1972 година в Мюнхен на баскетболиста от националния тим на Русия Сергей Коваленко беше пуснат на търг. Тези олимпийски игри са едни от оставилите най-сериозен отпечатък, въпреки и черен подобен, откакто по време на провеждането й е осъществен атентат от членове на терористичната организация Черния септември, по време на който умират 12 от тях.

Началната цена е 50 000 $. Отбелязва се, че медалът е разгласен на търг от колекционер от Германия, чието име не е посочено. Как е бил добит медалът на Коваленко, който умря през 2004 година, не се оповестява.

Във финала на баскетболния шампионат на Игрите през 1972 година националният тим на Русия (бившата СССР) побеждава тима на Съединени американски щати, чиято победна серия на Олимпийските игри по това време е 63 мача. Три секунди преди края на мача руските баскетболисти губят с резултат 49:50, а успеха е донесена от прецизен удар на Александър Белов. Впоследствие американските баскетболисти отхвърлиха сребърни медали, обяснявайки това с противоречие с решенията на съдията в края на срещата.

Коваленко игра за Тбилиси GPI, киевския Строител и московския ЦСКА. Като част от националния тим на Русия той печели и златен орден на европейското състезание (1969 г.), както и бронзови медали на олимпийските игри (1968 г.), международното състезание (1970 г.) и европейското състезание (1973 г.).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР