Златният медал на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов бе продаден за

...
Златният медал на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов бе продаден за
Коментари Харесай

Руски нобелов лауреат продаде наградата си за $103 млн., с парите помага на украински деца

Златният орден на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов бе продаден за над 103 милиона $. Средствата ще бъдат дарени за деца-бежанци от Украйна. Купувачът, платил голямата сума, избра да остане неизвестен. Наддаването се организира на международния ден на бежанците.

Муратов е създател и основен редактор на опозиционния вестник „ Новая газета”. Месец откакто стартира войната в Украйна, вестникът беше заставен да напусне Русия. Журналистите бяха застрашени от затвор съгласно новия закон, забраняващ да се подлага на критика военната акция.

Муратов завоюва Нобеловата премия през 2021 година дружно с журналистката Мария Реса от Филипините, като комитетът ги отличи " за напъните им за отбрана на свободата на изложение ". Муратов е измежду групата публицисти, които основават " Новая газета " през 1993 година след разпадането на Съветския съюз. Тази година той стана единственият огромен вестник, който остана да подлага на критика президента Владимир Путин и неговите тактики в страната и отвън нея. Съобщението, че прекратява активността си, пристигна повече от месец след нашествието на Москва в Украйна.

През април Муратов беше атакуван във трен, когато неидентифицирано лице хвърли върху него багра на маслена основа, смесена с ацетон, вследствие на което очите му пострадаха.

От 2000 година насам шестима публицисти и сътрудници на " Новая газета " са били убити по отношение на работата си, в това число проверяващата журналистка Анна Политковская. Муратов посветил Нобеловата си премия в тяхна памет. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР