Златни пясъци“ АД ще сезира прокуратурата за самоуправство и неспазване

...
Златни пясъци“ АД ще сезира прокуратурата за самоуправство и неспазване
Коментари Харесай

Златни пясъци АД ще сезира прокуратурата за самоуправство на Иван Портних

„ Златни пясъци “ АД ще сезира прокуратурата за безчинство и неспазване на решенията на Върховния административен съд (ВАС) от кмета на Варна Иван Портних и основния проектант Виктор Бузев. Това разгласи пред TravelNews Кирил Кирилов, изпълнителен шеф на сдружението, което има инфраструктурата в курорта. Кметът и основният проектант на Варна Виктор Бузев отхвърлят да разпишат към този момент трета година схемата за краткотрайните обекти за търговия, в случай, че режимът е единствено осведомителен, изясни Кирилов. Те се слагат на частна благосъстоятелност на „ Златни пясъци “ АД, а не на парцели на общината. В подобен случай кметът и основният проектант единствено съгласуват разполагането на обектите. Схемата се дефинира и разписва от Министерството на туризма, което е принципал на националните курорти по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не съгласно наредбата на община Варна. Тя е разписвана до момента всяка година от някогашния министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) от 2014 година насам, от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Дружеството завежда дело в началото във Варненския административен съд и го печели. Община Варна апелира пред Върховния административен съд, който удостоверява мнението на Варненския съд. Но кметът и основният проектант не престават да не разписват документите.

Според Кирилов се унищожава дребен бизнес, от който се изхранват над 1000 индивида през сезона. Още толкоз има и по други краткотрайни обекти на хотели и на самата община Варна, акцентира той. По думите му те са разписвани без проблем от кмета и основния проектант. „ Показаните от Портних бараки не са на „ Златни пясъци “ АД, а на хотели, като той е разписал слагането им “, добави Кирил Кирилов. Община Варна събира над 5 млн. лева курортни такси от Златни пясъци, само че не влага нищо назад в комплекса, сподели още той.
Търговските бараки в курорта Златни пясъци две години са работили без позволение, разгласи кметът на Варна Иван Портних, като добави, че от общината са алармирали Дирекция за народен строителен надзор, че обектите са противозаконни, само че не е последвала реакция. Освен това Община Варна има изпратена скица на преместваеми обекти в курорта, подписана от заместник-министър Ирена Георгиева. Въпреки че съгласно член 13, алинея 3 от ЗУЧК, би трябвало да се подпише от министъра на туризма. В общината не разполагат със заповед на министъра на туризма за утвърдена скица за преместваеми обекти в курорта ", обясни Портних. Той попита и за какво няма реакция от служебния министър на туризма Илин Димитров. " Да поддържа публичния интерес и курортът да се отърве от бараки, като се анулира въобще въпросната скица ", прикани кметът на Варна.

Министерството на туризма прави инспекция по случая с бараките в курорта Златни пясъци за изясняване на всички обстоятелства и събитията съгласно функционалната си подготвеност, разяснява пред TravelNews служебният министър на туризма Илин Димитров. Казусът е юридически и в работата си профилираната администрация на МТ ще изиска и вземе поради мненията на всички други способени институции. Ако се открият нарушавания или нередности, несъмнено, ще бъдат подхванати съответните дейности в границите на закона, акцентира той.

Оказва се, че някогашният министър на туризма Николина Ангелкова, който утвърждава проектите за разполагане на търговски обекти на територията на Златни пясъци, и кметът Портних, въпреки че са от една и съща политическа мощ - ГЕРБ, дават разнообразни тълкувания и постановат разнообразни условия към краткотрайните обекти. Самата Ангелкова отхвърли коментар, защото е на посещаване в Съединени американски щати и не е осведомена със случая.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР