Златни ли са олимпийските златни медали? Извън емоционалната стойност -

...
Златни ли са олимпийските златни медали? Извън емоционалната стойност -
Коментари Харесай

Ценно, но не и скъпо: Олимпийските златни медали са от сребр...

Златни ли са олимпийските златни медали? Извън прочувствената стойност - не напълно.

Олимпийските златни медали в действителност не се създават от злато. По-голямата част от масата им е формирана от сребро, описват от tavex.bg. Тук се заражда различен проблем. Съотношението сред златото и среброто за всички игри и златни медали е друго. Например, по време на зимните олимпийски игри през 2018 година в Пьонгчанг, „ златните “ медали тежат 586 грама. Така те са с 20% по-тежки, в сравнение с медалите за Олимпиадата в Рио де Жанейро, само че 99%, или 580 грама, от масата им е формирана от сребро. Чистото злато в тях е единствено 6 грама.

Златните медали за Олимпийските игри в Токио тежат 556 грама, сребърните - 550 грама, а бронзовите - 450 грама. Тук съотношението също е друго. При златните медали 98,2% от тежестта е сребро. Количеството чисто злато обаче е същото, както и на предходните игри - 6 грама. Според уеб страницата на Олимпийските игри в Токио златните медали съдържат 550 грама сребро и 6 г злато. Сребърните са направени от 550 грама сребро, а в бронзовите има 427,5 грама мед и 22,5 грама цинк

И в случай че още се чудите какъв брой в действителност костват спортните оценки, ето една елементарна сметка. Цените на съответните метали към последния ден на предходната работна седмица са както следва: цена на златото: 1827,62 $ за тройунция; респективно 58,76 $ за грам. Цена на среброто: 25,5 $ за тройунция, или 0,819 $ за грам. Цена на медта - 0,0097 $ за грам. Цена на цинка - 0,003 $ за грам; Така един златен орден, съгласно потребления модел, коства 803 $, сребърният коства 450,45 $, а бронзовият - съвсем 5 $.

Тъй като олимпийските златни медали са извънредно редки, има забележителен късмет те да се търгуват при премиум цена над спот цената на златото. Освен това, в изчисленията на тяхната стойност не се включват разноските за дизайна, означават от компанията, профилирана в търговия със злато, сребро и валута.

Обикновено при изработката на бижута трудът на бижутера и дизайнът костват почти колкото употребяваните метали. Даже и при медалите да не е по този начин, проектирането им би имало по-голяма относителна тежест в крайната стойност, в сравнение с при изработването на златна монета. Причината е, че рафинериите, които създават капиталово злато, създават забележителен брой златни монети и се реализират икономии от мащаба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР