Златни череши на пазара в началото на сезона. И тази

...
Златни череши на пазара в началото на сезона. И тази
Коментари Харесай

На старта на летния сезон - "златни череши" заляха пазара

„ Златни ” череши на пазара при започване на сезона. И тази пролет по традиция ранните плодове се продават на галактически цени. Заради по-студената пролет първите български ще закъснеят най-малко с две седмици, предизвестяват производителите. Колко коства да опитаме от първите череши и за какво към момента са дефицитни по сергиите - инспекция из столичните пазари направи Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ”.

Все още по сергиите мъчно можем да намерим български череши. По всичко проличава, че поради закъснялата пролет тази година и ранните плодове ще се забавят. В момента на множеството пазари кг от череши те коства 30 лева – главно импорт от Гърция. 

Сладки на усет, само че на солени цени. Първите за сезона череши към този момент примамват потребителите от сергиите на огромните пазари.

„ Черешата идва от Гърция. Започнахме от 32 лева за кг и последователно пада с всеки минал ден. Няма доста огромен интерес, тъй като плодът е към момента безценен. Сега са им най-вкусни, тъй като са най-скъпи ”, изяснява търговецът Розалина Спасова.

Тези, които купуват, взимат по малко. Затова и Розалина зарежда по една или две щайги дневно, едвам има за подбор на сергията.

„ По принцип купуват, единствено с цел да опитат. 200-300 гр до половин кг, тъй като към момента черешата е скъпа. Златни са по принцип – за хората са златни, само че последователно ще се оправят нещата ”, счита Розалина.

Космическите цени при първите за сезона череши не са оправдани, само че за далавера не може да се приказва, считат от комисията, която следи пазара на едро. По тържищата сега гръцките се продават за към 14-15 лева

„ При този мощен недостиг - един подобен марж, при тази цена, е вероятен и вероятността самичък да си ги изядеш тези череши или да ги изхвърлиш е много огромна. Гръцка череша, която на процедура сега е екзотична стока. Да си купиш и да изядеш череши за 30 лева – тук към този момент е някакъв тип извратено схващане ”, разяснява Владимир Иванов от Комисията по стоковите тържища и борси.

За да не се стряскат купувачите, търговците нерядко афишират на етикетите цена за 100 гр или половин кг.

„ Винаги е имало такива трикове, само че в последна сметка културата на ползване се разви, че подобен вид номера не правят работа. Друг е въпросът, че продължава да има доста скъпи пазарни места, където маржовете са 150-200% ”, добави Иванов.

Плодове родно произвеждане – към момента са необичайност по пазарите. Затова постоянно търговците оферират вносни ягоди и череши като български. На по-високи цени, предизвестяват специалисти.

По-скъпите череши ще купуваме до момента в който българските не доближат до пазара, описват производителите у нас.

„ В началото всяка една стока върви, по-късно няма търсене. След това, съгласно предлагането – цената ще се поправя, ще стигне естествени нива ”, уточни производителят на череши Даниел Постолов.

Заради по-студената пролет обаче българските череши тази година ще закъснеят по пазарите, предизвестяват агрономите. Затова ще купуваме скъпите от съседите най-малко още седмица-две.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР