ЗЛАТНАТА ПАЛМА“ на 75-то юбилейно издание за втори път отиде

...
ЗЛАТНАТА ПАЛМА“ на 75-то юбилейно издание за втори път отиде
Коментари Харесай

Кан 2022: ``Палмата`` за безкомпромисното критично кино -

„ ЗЛАТНАТА ПАЛМА “ на 75-то юбилейно издание за повторно отиде в ръцете на шведския режисьор Рубен Остлунд и изцяло справедливо. На този фестивал „ Триъгълникът на скръбта “ беше най-силната притча за постиндустриалното западно общество. Светът като първокласна яхта, с капитан-алкохолик (и марксист). И какво става, когато пристигна бурята – поглъщане и връщане към примитивните инстинкти. Една детайлност от „ кухнята “ – историята е снимана на яхтата на Онасис, на коята са се оженили с Жаклин Кенеди... Безмилостна ирония на международните елити – манекени, инфлуенсъри, олигарси, IT милиардери. Криво огледало, което е доста занимателно, само че и стряскащо. Светът е в заплаха. Ценностите са в цялостен крах. Цивилизацията умира и се връща към примитивното поради лакомия и надменност. Да внимаваме, се споделя в религиозните проповеди. Но в едноизмерния бляскав свят религията отсъства. Или по-точно е сменена от парите и лукса. Няма отговори, има огромни въпроси.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА (ПОДЕЛЕНА) журито с президент Венсан Лендон присъди на „ Близо “ на белгиеца Лукас Донт и „ Звезди по пладне “ на французойката Клер Дени. Първият е история за едно неизмеримо другарство, проучване на интервала от края на детството, когато стават огромните вътрешни промени и се надигат мощни страсти и неустановеност, а вторият е примес от любовна история, промишлен шпионаж, дипломатически ходове на фона на Никарагуа, страна на прага на революция... Клер Дени употребява минутите на славата си с цел да поддържа класическото гледане на кино в тъмната зала, споделено с доста хора, тъй като огромната задача на Кан е тъкмо тази. „ Не е добре да се гледат филми от канапето. Струва се да се отиде в кинозалите, тъй като там те се запечатват по различен метод... Там се ражда киното и черпи от извора си. “ – прочувствено напомни тя.

Особено влиятелната НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА отиде при „ Решение да си тръгнеш “ на южнокорееца Парк Чан-уук - престъпна драма, в която виртуозно се преплитат разнообразни жанрови кодове. Историята споделя за детектив, проверяващ гибелта на мъж в планинска околност. В хода на упоритото следствие той среща тайнствената жена на мъртвия...

НАГРАДАТА ЗА СЦЕНАРИЙ бе присъдена за кино лентата „ Небесното момче “ на Тарик Салех, шведски режисьор и сценарист с египетски корени. Това е под напрежение политико-религиозен трълър, който се развива в най-големия ислямски университет Ал-Азхар в Кайро. Бедно момче с чисто сърце попада в центъра на безмилостни борби за власт и въздействие сред политическите и религиозни елити. Висши духовници, тайните служби и политическата върхушка са оплетени в интриги и закононарушения. „ Западът е по едно и също време натрапчиво притеглен от исляма и в това време не схваща нищо от тази вяра. “ – беше декларирал режисьорът. Този филм ни вкарва в един изцяло чужд свят като дава доста забавна позиция от вътрешната страна.

НАГРАДАТА НА ЖУРИТО бе също поделена сред два кино лентата - „ Осемте планини “ на Шарлот Вандермеерш и Феликс Ван Грьонинген и „ Ео “ на полския режисьор Йежи Сколимовски. Белгийците научили особено италиански с цел да снимат с италианските артисти на техния език и описват една морална алегория за силата на природата и смисъла на съществуването. „ Искахме да създадем филм, който приказва за живота в цялата му чупливост и мощ. “ – сподели на закриването разчувстваната режисьорка. А „ Ео “ на 84-годишният Сколимовски въодушеви киномани и журито с естетска визия и експериментаторски дух – той беше най-дръзкия във образно отношение филм. Самата история е любопитно построена през погледа на едно цирково магаре... Светът през очите му не наподобява по никакъв начин редовен, нито спокоен. Снимани са 6 разнообразни животни, само че „ обликът “ който „ основава “ магарето с дискретно антропоморфни черти, е доста приветлив и придава непредвидена вероятност на човешките ни пристрастености. Филмът е насочен към запазване на природата и екологията по в действителност автентичен метод.

Със специфична НАГРАДА НА 75-ТО ИЗДАНИЕ бяха отличени класиците братя Жан-Пиер и Люк Дарден за кино лентата им „ Тори и Локита “. Това е 9-то присъединяване в състезанието на двамата белгийски майстори, които имат към този момент две „ Палми “ в актива си. „ Нашият филм споделя историята на едно красиво и мощно другарство, което не познава измяната... Най-искреното ни предпочитание е в края на кино лентата публиката, която е изпитала дълбока емпатия към двамата млади изгнаници и тяхното непоклатимо другарство, да се разпалва против несправедливостта в нашите общества. “- бяха споделили братята. Героите им са две деца имигранти от Африка, които се борят да оцелеят.

НАГРАДАТА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ бе присъдена на Зар Амир Ебрахими за ролята й на смела, жертвоготовна и безкомпромисна иранска журналистка във кино лентата „ Светият паяк “ на шведския режисьор от ирански генезис Али Абази. Тя значително оказва помощ да бъде оголен сериен убиец-фанатик, умъртвил 16 дами по религиозни аргументи.

НАГРАДАТА ЗА МЪЖКА РОЛЯ отиде при южнокорейската звезда Сонг Канг-хо за „ Брокер “ на японския режисьор Хироказу Коре-еда („ Златна палма “ за „ Крадци от магазини “). Това е вълнуваща история за търговия с изоставени новородени.

Заключителната конференция на журито мина в извънредно другарска атмосфера и всички членове признаха, че разискванията са били другарски и в благосклонен звук. И всички споделиха, че са научили доста от работата си и този скъп опит ги е трансформирал вечно. С „ Палмата “ която присъдиха, водени от „ мъдрост и пристрастеност “, те демонстрираха на света, че поддържат ангажираното авторско кино, което изследва рецесиите на нашето време, само че е обърнато с усмивка към публиката. В десятката на канската формула „ авторско кино за необятната аудитория “.

Отделно жури връчи премията на „ Особен взор “ на френските режисьорки Лиз Акока и Роман Гере за кино лентата им „ Най-лошите “.

“Златната камера “ – премията за първи филм отиде при един незабравим дебют „ Военно пони “ на американките Райли Киу (внучка на Елвис Пресли) и Джина Гамел сниман с непрофесионални артисти и разказващ за потресаващата бедност и деградация с която се борят индианци в днешна Америка. 

Да напомним и че с „ Почетна Златна палма “ бяха удостоени холивудските звезди Форест Уитакър и Том Круз. Последният бе поздравен с невиждано небесно шоу, изпълнено от френския въздушен патрул – 8 изтребителя облетяха аления килим и отпечатаха френското знаме в небето над Кан. Досега никой не е бил уважаван по подобен страховит метод.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР