Зимните ни курорти за безупречни, разчитаме на българите, каза Марияна

Зимните ни курорти за безупречни, разчитаме на българите, каза Марияна ...

Още 170 млн. за бизнеса. Покриват процент от оборота

Зимните ни курорти за безупречни, разчитаме на българите, каза Марияна Николова
Още 170 млн. лв. ще получи бизнесът. Държавата ще покрие част от загубения в периода на новите ограничителни мерки оборот.

„Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. и касае малки и средни предприятия. Концентрирали сме се върху това да бъде процентно съотношение на оборота”, обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Нова тв.

„Хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна помощ”, увери тя. От понеделник тръгва новата мярка, по която държавата ще плаща по 24 лв. на ден на работници в неплетен отпуск.

„Мерките, които въведохме, бяха навременни. Много е важна дисциплината на хората. Считам, че ако в рамките на три седмици се мобилизираме, ще можем да посрещнем празниците с любимите си хора”, убедена е Николова. Тя коментира още мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти да бъдат затворени. Вицепремиерът заяви, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки.

„С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски курорти. Мерките се спазват безупречно, показаха проверки. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор”, подчерта министърът.

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимния туризъм загубите ще възлизат на около 1 милиард лева. „Отчитаме значителен спад на резервациите. Към настоящия момент той е около 40%.”, съобщи Николова. И заяви: „Отново ще разчитаме на вътрешния туризъм.”.

 

Източник: standartnews.com