Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя

...
Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя
Коментари Харесай

30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия

Зимната война е война сред Съветския съюз и Финландия. Тя стартира със руска атака на 30 ноември 1939 година - три месеца след началото на Втората международна война и руската инвазия в Полша. Военните дейности завършват на 13 март 1940 година с Московският кротичък контракт. Атаката се смята за противозаконна от Обществото на народите и Съветския съюз бива изпъден на 14 декември 1939 година

Съветските сили са с три пъти повече бойци от финландците, тридесет пъти повече самолети и 100 пъти, повече танкове. Но Червената войска обаче е била посечена от руския водач Йосиф Сталин по време на Голямата чистка през 1937 година Над 30 000 офицери са екзекутирани или са били изпратени в пандиза, в това число и тези от най-голям сан.

В Червената войска през 1939 година има и доста неопитни висши офицери. Поради тези обстоятелства, както и високата ангажираност и морал във финландските сили, Финландия е в положение да устои на руската инвазия доста по-дълго, в сравнение с са очаквали руснаците. Финландските сили нанасят зашеметяващи загуби на Червената войска през първите 3 - 4 месеца. Военните дейности са прекъснати през март 1940 година с подписването на кротичък контракт в Москва.



Докато финландците дават 22 800 убити и 43 500 ранени, жертвите от руска страна са доста повече - 200 000 убити и изчезнали и 260 000 ранени. Трудностите, които изпитва Червената войска при превъзмогването на противник, който явно ѝ отстъпва, дават на Хитлер мощен коз и претекст за офанзива против Съюз на съветските социалистически републики, въпреки и по това време двете страни да са към момента съдружници. Планирането на интервенция " Барбароса ", която стартира на 22 юни 1941 година, е в ход още от началото на 1940 година

За положителната опозиция на финландците значение има и фактът, че техният главнокомандващ Карл Густаф Емил Манерхайм до 1917 година, когато Финландия получава самостоятелност, е бил настоящ боен от съветската войска. Избраната тактичност на партизанска война, познаването на локалните условия и лютата зима също работят в интерес на финландците, които въпреки и да губят войната, резервират независимостта си и отстъпват на Съюз на съветските социалистически републики едвам 10 % от територията си.

Финландия отстъпва 11% от територията си от преди войната и 30% от икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и интернационалната известност на страната е потърпевша.

Съветските войски не изпълнили своята цел за изцяло завземане на Финландия, само че завладели задоволително територия, в това число Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.

Финландците обаче резервират суверенитета си и усъвършенстват интернационалната си известност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР