Зимата най-накрая напомни за себе си. Валясняг, духа вятър, температурите

...
Зимата най-накрая напомни за себе си. Валясняг, духа вятър, температурите
Коментари Харесай

Ледените дни приключват, постепенно се затопля

Зимата най-сетне подсети за себе си. Валясняг, духа вятър, температурите паднаха надалеч под нулата - както би трябвало да бъде.

Но...вероятно това ще бъде и единственото по-силно проявяване на зимата, тъй като средносрочнитесиноптични модели демонстрират последователно стопляне, а и липса на основни превалявания в идващите десетина дни.

Все още обаче и в сряда, и в четвъртък, ще е студено, даже денем по високите западни полета температурите ще са към или малко под нулата. Но от петък, събота нататък, дневните темератури ще стартират да се покачват и към този момент ще се трайно над нулата.

Все още остава опцията заран, в идващите два - три дни, да измерваме ниски температури - до минус 6 минус 10 градуса. Това ще се случи при ясно и безшумно време. В по-далечна вероятност и минималните температури ще се покачат.

Какво става с преваляванията?

Европа ще бъде под въздействието на високо атмосферно налягане - най-малко в идващите десетина дни, това значи безшумно и изсъхнало време. Високото атмосферно нялагане ще се разгръща и над Балканите и нашата страна.

За прочут интервал от време, към неделя, понеделник - 12, 13 февруари, от северозапад над страната ще премине атмосферно разстройване и тогава ще духа малко повече и е допустимо да превали сняг, в ниските места и дъжд. Вероятно в нощта на неделя против понеделник в края на тази седмица.

След това още веднъж ни чака умерено и безшумно време, към този момент с по-високи дневни температури. По-сериозно стопляне синоптичните модели предвиждат след 15 - 17 февруари, когато тук-там температурите ще подскочат и над 10 - 14 градуса.

За момента ново студено завръщане на зимата не се вижда, само че да имаме едно на разум, защото февруари е месец, в който зимните изненади са прекомерно евентуални.

И в Европа постепеннотемпературите ще се покачват, изключително след 15 февруари.

Предстоящото гладко покачване на температурите ще усложни ситуацията в планините от позиция на снега, само че да забележим.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР