Зимата идва: Как германските индустрии се подготвят за евентуален недостиг ...

Зимата идва: Как германските индустрии се подготвят за евентуален недостиг

Зимата идва: Как германските индустрии се подготвят за евентуален недостиг на газ?

Зимата идва: Как немските промишлености се приготвят за възможен дефицит на газ? От автомобилостроенето през химическата промишленост до държавната железница - устоите на немската стопанска система запретват ръкави да търсят решение на енергийната кризаПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Европа е застрашена от рецесия с доставките на газ през зимата, като сходни опасности има и за електрическата енергия. Политици и специалисти приканват за икономична приложимост на енергията, тъй че потенциалът на електроцентралите да бъде задоволителен при положение на по-нататъшни редуциране на доставките на съветски газ. Освен държавните институции и семействата, бизнесът също ще играе основна роля за ограничение на енергийното ползване, написа Automobilwoche.

Как в действителност обособените промишлености се приготвят за сходни ограничения?

Автомобилостроене

Един от най-големите мотори на немската стопанска система до момента се нуждаеше от огромни количества природен газ за доста от фабричните процеси. Понякога фирмите сами генерират нужната електрическа енергия в своите уреди. Volkswagen Group, да вземем за пример, сега преоборудва своята електроцентрала в комплекса си във Волфсбург, тъй че да работи с газ вместо с въглища.

„ Ние сме в позиция, в която можем да използваме и двата източника на енергия “, акцентира основният финансов шеф на Volkswagen Арно Антлиц напролет, малко след началото на войната в Украйна.

Конкурентът Mercedes-Benz неотдавна акцентира, че идният дефицит на газ го тормози. Базираната в Щутгарт компания се готви да понижи потреблението в немските си фабрики на половина, в случай че е належащо. Според основния изпълнителен шеф Ола Калениус Mercedes към този момент разполага с проект за реакция при изключителна обстановка по отношение на доставките на енергия.

„ Ще може да използван тези ограничения още тази година “, акцентира той. По думите му електричеството, генерирано от изгаряне на газ, би трябвало да се заменя допустимо най-често с възобновими енергийни източници. Освен това компанията планува общо икономисване на енергия, а при нужда е възможно да се употребява и масло.

Калениус е обезпокоен: „ Не знаем какво ще стане “.Доставчиците на автомобилни съставни елементи също са наранени от вероятността за енергийна рецесия. Continental съобщи, че делът на газа от енергийния микс на компанията е забележителен. Отделните местоположения на концерна са уязвими в друга степен – „ от това да не бъдат наранени въобще до потреблението на природен газ единствено за отопление, за генериране на софтуерна топлота до потреблението на газ непосредствено в индустриалния развой “.

Continental не пожела да даде детайлности по тематиката. „ Следим от близко актуалната обстановка, показват от компанията.

Машиностроене

Секторът, който постоянно е именуван „ гръбнакът на немската стопанска система “, също се сблъсква с проблеми и растящо безпокойствие по отношение на енергийните доставки, които варират съгласно фирмите. За цялата промишленост Матиас Зелингер, енергиен специалист от асоциацията VDMA, пресмята, че концерните биха могли да се оправят с 20 до 40% по-малко газ за избран, къс срок от време.

В изследване в края на юни съвсем една трета от машиностроителните компании декларират, че се готвят за дефицит на енергийни доставки. Около три четвърти от тези компании изследват какви варианти имат пред себе си - да вземем за пример посредством инсталиране на електрически или работещи с масло аварийни системи. Една трета към този момент са изготвили проекти за деяние при изключителни обстановки.

Стоманодобивна промишленост

Промишлеността с интензивно потребление на първични материали е обезпокоена по отношение на наличността на газ. Най-големият немски производител Thyssenkrupp се готви за спирания или ограничавания „ при разнообразни сюжети “. В стоманодобивната индустрия природният газ е нужен за генериране на топлота, да вземем за пример за валцуване или за коксуване. По-малко газ значи по-малко произвеждане. Това може да бъде „ претърпяно до избран предел “, изяснява говорителка на групата. Въпреки това, минималната покупка е от значително значение за поддържане на процесите, в противоположен случай не могат да бъдат изключени прекъсвания и повреди на инсталациите. Thyssenkrupp вижда дребен капацитет за спестявания при газа: „ Преминаването към нефт или въглища не е допустимо в нашите индустриални процеси “.Вторият по величина промишлен представител, Salzgitter AG, от също акцентира рисковете към предстоящ недостиг на енергия. "В производството на стомана има няколко значими и спомагателни процеса, които зависят от природния газ ", акцентира компанията. Целта е "да се понижи използването на газ до най-малко ". Частични количества могат да бъдат сменени с масло. Освен това от ден на ден се употребяват по този начин наречените отпадъчни газове, които се получават като странични артикули. В средносрочен проект Salzgitter желае да премине от металургични въглища към водород за производството на чугун - само че тук краткотрайно ще се употребяват и смеси от природен газ.

Химическа и фармацевтична промишленост

С дял от 15 % двата бранша общо съставляват най-големият консуматор на газ в Германия. Тук природният газ е освен незаместим източник на енергия, само че и суровина, която се употребява при доста крайни артикули. Асоциацията VCI вижда единствено дребен капацитет за понижаване на неговата приложимост - посредством потребление на други горива едвам 2 до 3 милиарда киловатчаса (кВтч) енергия от газ могат да бъдат спестени в кратковременен проект. Компаниите обаче се нуждаят от към 135 милиарда кВтч годишно.

„ За нашите компании сега вършим всичко допустимо, с цел да използваме целия капацитет за икономисване на газ “, акцентира ръководещият шеф на асоциацията на химическите предприятия в Германия VCI Волфганг Гросе Ентруп.

Напоследък обаче се вижда лек оптимизъм. Дори в случай че бъде оповестено изключително състояние за газа, BASF чака главният цех в

Напоследък обаче се чуха по-оптимистични гласове. Дори в случай че бъде оповестено спешно равнище на газ, BASF чака основният цех в Лудвигсхафен да продължи да работи. Според основния изпълнителен шеф Мартин Брудермюлер газът, който към момента е разполагаем, би трябвало да бъде задоволителен, с цел да поддържа интервенциите при понижено натоварване. Базираната в Дармщат Merck Group счита, че е готова за дефицит. „ Готови сме по-късно да прехвърлим нашите индустриални процеси към петрола, наред с други неща “, акцентира шефът Белен Гарийо пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Deutsche Bahn

С годишно ползване от към 10 милиарда кВтч, държавната железопътна група е най-големият консуматор на електрическа енергия в Германия. Миналата година природният газ представляваше 6% от електроенергийния ѝ микс, въглищата - повече от 20%, а възобновимите енергийни източници (ВЕИ) - към 62%. Директорът „ Човешки запаси “ Мартин Зайлер се базира на ограничения като енергоспестяващо ръководство на композициите в междуградския и районен превоз или замяната на отоплителни системи, основани на изкопаеми горива, с различни такива.

Железницата разчита и на мотивацията на своите чиновници. Работниците ще получат бонус от 100 евро на човек, който ще бъде повишен на 150 евро, в случай че всеки пести задоволително енергия. Това включва да вземем за пример изключително деликатно потребление на осветлението, отоплението, потреблението на климатик или зареждането с гориво. Основната цел на системата за стимулиране е да се понижи потреблението на енергия в постройките и по гарите. От Deutsche Bahn не оповестяват какъв брой огромен е капацитетът и какъв би трябвало да бъде съответният обсег на спестяванията.Deutsche Telekom

Като една от най-големите компании за IT услуги в страната, основаната в Бон група е главен консуматор на енергия. Ръководителите споделят, че самодейностите за повече енергийна успеваемост се одобряват доста съществено. „ Това се отнася за мрежовата инфраструктура, захранвана с електричество, нашите IT интервенции и офис здания. Имаме поради евентуално газово ембарго и се приготвяме за разнообразни сюжети “, изтъкат от Deutsche Telekom.

В офисите на компанията се ползват използваните инструкции за работното място с подобаващи температури, за леки физически действия в седнало състояние това е към 20 градуса по Целзий. „ Ако има промени в регламента, несъмнено, ще ги вземем поради. Допустимите минимални температури за отопление или оптималните температури за климатизация са проблем при доста компании. В Telekom се прави доста по тематиката - където е допустимо “, показват от компанията.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg