Зима е! Любимият сезон на скиори и сноубордисти. А запалените

...
Зима е! Любимият сезон на скиори и сноубордисти. А запалените
Коментари Харесай

Планински и ски туризъм на световно ниво в България! Дължината на пистите надхвърля 210 км.

Зима е! Любимият сезон на скиори и сноубордисти. А запалените приключенци сигурно знаят, че точно януари и февруари са най-хубавите месеци за упражняване на рисковани спортове.

 

Ето за какво в идващите редове ще ви срещнем с най-атрактивните дестинации на наша територия. Защото пистите на Витоша, Рила, Пирин и Родопите са на международно равнище, инфраструктурата е отлична, а преживяването може да бъде обогатено с културен, екологичен и, несъмнено, с уелнес и СПА-туризъм.

 

 33

 

Знаете ли, че към 30% от територията на България е заета от планини? И те са извънредно разнородни по релеф и оферират на посетителите богата гама от благоприятни условия за отмора, спорт и развлечения. В тях има чудесни условия за туризъм. Продължителността на ски сезона в приблизително високите и във високопланинските курорти е към 130 дни. Хотелите и местата за отдих пък са многочислени и дават опция за настаняване съгласно усета и желанията на гостите.

 

В страната има четири огромни и международно приети зимни курорта и няколко по-малки ски зони, които бързо се развиват и с право притеглят вниманието на туристите. Общата дължина на пистите в България надвишава 210 км.

 

Най-високите писти стартират от 2600 м надморска височина, като оптималната денивелация доближава 1630 м. Всички писти се обслужват от съвременни седалкови и кабинкови лифтове, както и от влекове.

 

Съвременните уреди и развитата инфраструктура подсигуряват положителни условия за спорт през целия деен зимен сезон. Отлични условия за упражняване на зимни спортове има от началото на декември до април. Повечето огромни ски зони са снабдени със уреди за сняг и подсигуряват съществуването на качествена снежна завивка.

 

Ски учебните заведения в главните ски зони употребяват услугите на квалифицирани инструктори, които оферират образование както за деца, по този начин и за възрастни. Курортите оферират пакетни предложения, включващи карта за оборудванията, настаняване, изхранване и спомагателни екстри, което прави зимната отмора в България налична и разнообразна.

 

Ето какво оферират най-големите курорти в страната:

 

Витоша

 

Надморска височина на пистите: от 1512 до 2290 м

Обща дължина: 11,8 км

Максимална денивелация: 725 м

Най-дълга писта: 3.8 км

Лифтове и влекове: 14

 

Ски зоната в планината Витоша се намира най-близо до столицата София - единствено на 30-40 мин. път от центъра на града. Витоша е едно от найпопулярните места за отмора и отдих, ситуирани наоколо до столицата. На най-голямо многообразие от писти тук се радват приблизително напредналите и напредналите скиори и сноубордисти.

 

 vitosha

 

Ски център „ Алеко ” е най-старият в България и евентуално най-популярната дестинация на Витоша през зимата. Намира се на надморска височина 1800 м, а пистите са ситуирани на северния скат на планината.

 

Ски зона „ Алеко ” предлага положителни благоприятни условия и за сноубордистите, а в региона има условия и за freestyle спускания. Витоша е хазаин на многочислени надпревари по ски алпийски дисциплини, ски тичане и сноуборд. Прекрасни благоприятни условия има и за нощно каране - писта „ Витошко лале 1 ” е осветена през цялата седмица.

 

Изключително комфортно за сноубордистите и скиорите е потреблението на една карта за достъп до всички ски уреди. В ски зоните на Витоша се предлага групово и самостоятелно ски и сноуборд образование на няколко езика. Отлични са и изискванията за първите стъпки на децата в света на зимните спортове. Създадени са специфични стратегии за възпитаници и деца в предучилищна възраст. В курорта се предлага и ски екипировка чартърен.

 

Освен спортни занимания по пистите, Витоша предлага и други вълнуващи прекарвания. Най-високият връх на планината носи името Черни връх и покоряването му е допустимо даже през зимата. Преходът до него е еднодневен и относително елементарен. Височината на Черни връх е 2290 м и това планинско премеждие ще ви покаже хубостта на планината отвън ски зоните.

 

В границите на планината се намира Природен парк Витоша – най-старият на Балканския полуостров. Непосредствената му непосредственост до столицата го трансформира в една от най-популярните дестинации за феновете на планината и природата.

 

В парка се опазва огромно благосъстояние от растителни и скотски типове, някои от които редки или ендемични. Красивата природа на парк Витоша е налична за туристи с помощта на мрежата от пътеки и направления, хижи, лифтове и места за отмора. Паркът е атрактивен както през лятото, по този начин и през зимните месеци.

 

 444

 

Близостта на ски зоните на Витоша до София дава на скиорите и сноубордистите неограничени благоприятни условия за отмора, туризъм и забавление. София разполага с доста хотели, безчет заведения за хранене с най-разнообразна кухня, нощни заведения, пиано питейни заведения и клубове. Тук ще откриете и богат културен живот - театри, кино салони, концерти и изложения, и други забавни културни мероприятия. София е известна и с църквите, и музеите си. Ако се интересувате от история и вяра, наложително посетете храм-паметника „ Св. Ал. Невски ”, Боянската черква, Руската черква, Националния исторически музей, Националната художествена изложба, музея „ Земята и хората ”, Археологическия, Антропологическия и Природонаучния музеи.

 

Пирин

В границите на Пирин се намира едноименният народен парк. Резерватите, ситуирани на територията му са два - Баюви дупки – Джинджирица и Юлен. Първият е основан през 1934 година и е включен в листата на биосферните резервати към програмата на ЮНЕСКО " Човек и биосфера ". Резерватът Юлен опазва залежи от редки, застрашени и ендемични скотски и растителни типове. Множество туристически направления разрешават на посетителите да се срещнат в детайли със забележителностите на парка. Опитните планинари могат да опознаят хубостите на Пирин, в случай че подхващат двудневен преход до връх Полежан (2851 м). Може да се пренощува в някоя от пиринските хижи, а снегоходките са наложителни, както и наличието на умел лидер.

 

 Pirin

 

Пиринските хижи са начални точки на направления до многочислените забележителности на тази планина. Красивата природа на Пирин може да бъде рискова през зимата, по тази причина се подгответе добре преди преход и се консултирайте с планински лидер за маршрута.

 

 

Банско

 

Надморска височина на пистите: от 990 до 2600 м

Обща дължина: 75 км

Максимална денивелация: 1570 м

Най-дълга писта: 16 км

Лифтове: 10-14

Ски влекове: 8-10

 

Пиринският ски курорт Банско е един от най-популярните в страната. Намира се в Югозападна България, на 150-160 км от София и на 57 км от Благоевград. Освен че предлага съвременни условия за спорт, Банско е хубав град, запазил своята достоверност и историческото си наслед­ство. В Банско снежната завивка се за­държа от декември до април, а множеството писти са оборудвани и със уреди за сняг. В ски зоната на курорта има доста до­бри условия както за начинаещи, по този начин и за напреднали скиори и сноубордисти.

 

Голямото предизвикателство на ски цен­тър Банско е пистата Томба - най-атрактивната и най-трудна писта на курорта. Тества­на е от своя кръстник - легендата Алберто Томба, както и от други величия в зимните спортове, измежду които Франц Кламер, Рози Митермайер и Марк Жирардели.

 

Ски центърът предлага 16 км ски трасе, за­почващо от най високата част на курорта - връх Тодорка, и стигащо до самия град Бан­ско, като последните 7 километра са освете­ни и дават опция за нощни спускания.

 

 r

 

Доказателство за качествата на Банско като ски курорт е постоянното осъществяване на кръго­ве от Световната купа по ски алпийски дисци­плини, както и на други интернационалните спортни прояви. През 2016 година, за четвърта поред­на година Банско бе почетен с наградата „ Най- добър зимен ски курорт в България " на Све­товните ски награди (World Ski Award)-npизнание, което подрежда курорта в една група с огромните знакови зимни дестинации.

 

Пистите над Банско оферират и чудесни условия за сноуборд. Тук бе открит първият сноуборд fun park в Източна Европа, който е подобаващ за freestyle спускания. Банско постоянно е хазаин на републикански и други сноуборд надпревари.

 

Ски учебните заведения на Банско оферират разнородни услуги и курсове за възрастни и деца. Обучението може да бъде както в групи, по този начин и самостоятелно. Предлагат се уроци по ски, сноуборд и ски тичане. На разположение на гостите има и екипировка чартърен.

 

Банско предлага и огромна, модерна, открита, ледена пързалка, която е разполагаем на гостите на курорта и след рухването на нощта. С хеликоптер ще достигнете някои от най-красивите и недостъпни пирински върхове. Възможно е също наемането на моторна шейна, образуване на преход със снегоходки или просто да релаксирате в някой от многочислените спа центрове в курорта. Когато слънцето залезе и ви обхване приятна отмалялост от спортния ден, може да се отдадете на заслужена отмора.

 

Атмосферата в Банско ще ви заплени – спортният дух владее пистите, а веселието и положителното въодушевление царуват в многочислените механи в града. Централната част на Банско пази достоверната си архитектура от времето на Българското Възраждане.Ще останете омагьосани от красивите остарели къщи, от църквите и музеите.

 

 bansko

 

Ще ви впечатлят и механите, предлагащи локални пирински деликатеси, измежду които капама, шашлик, чомлек, Катино мезе и бански дъртак. Повечето хотели тук оферират разкрасяващи и възстановителни процедури, което носи на Банско известност и като доста добър спа курорт.

 

 

Добринище

 

Надморска височина на пистите: от 1412 до 2240 м

Обща дължина: 5 км

Максимална денивелация: 826 м

Лифтове: 1

Влекове: 2

 

На 6 км от Банско и на 156 км от София се намира ски комплекс Добринище, който включва едноименния хотел и две хижи. Пистата е една, с дължина 5 км и денивелация 826 м. Обслужва се от двуседалков въжен превоз и влекове. Добринище се намира на 850 м надморска височина. Настаняване е допустимо както в двете хижи, по този начин и в град Добринище.

 

 ff

 

Рила

Национален парк Рила е най-големият народен парк в България. Намира се на към 100 км южно от София. На негова територия се намират резерватите Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Паркът обгръща вековни гори от смърч, бяла мура и бял бор.

 

В границите на Национален парк Рила са ситуирани над 100 върха, скални стени, пещери, каньони, водопади и езера. От езерата 70 имат ледников генезис.

 

 rila

 

Рила планина е красива както през лятото, по този начин и през зимата. Природата й е налична за туристите с помощта на мрежа от направления и маркирани пътеки. Сред най-популярните дестинации в Рила е връх Мусала – най-високият на Балканския полуостров (2925 м). Зимният преход до върха е съществено предизвикателство и изисква подготовка и наличието на умел лидер. Преходът трае няколко дни, като с изключение на Мусала може да покорите и някои от по-ниските върхове на Рила. Възможна е отмора в хижа „ Мусала ”.

 

Преходът до красивите Седем рилски езера е релативно елементарен. Ако се чувствате задоволително готови и имате предпочитание да видите повече от планинската природа, може да продължите прехода до водопад Скакавица. Рилските хижи са насочни точки за разнообразни направления в планината.

 

Боровец

 

Надморска височина на пистите: от 1350 до 2560 м

Обща дължина: 58 км

Максимална денивелация: 1230 м

Най-дълга писта: 12 км

Съоръжения: 15

 

Боровец е ситуиран в подножието на найвисокия връх на Балканския полуостров – Мусала, в Рила планина. Създаден за царското семейство още в края на XIX в., курортът е единствено на 70 км от София.

 

Ски сезонът в Боровец продължава от декември до април. Курортът разполага с три свързани ски зони – Ситняково /Централен Боровец/, Ястребец и Маркуджик, и 24 писти с друга степен на компликация, като множеството се заснежават изкуствено, а 8 писти са осветени за нощно каране.

 

 borovets

 

Във високия ски център Маркуджик снежната завивка доближава 2 м и има положителни условия за рисково каране, ски туринг и фрирайд. Любителите на фристайла се радват на два фън парка - “Borosport Snow Park ” в ски-център център Ястребец и “Promo Snow Park Borosport ” в Централен Боровец.

 

Боровец разполага и с детски снежен парк “Борокидс ”, който предлага занимания за най-малките, както и профилирано ски образование. Боровец обичайно участва на сцената на огромните надпревари по ски алпийски дисциплини. През годините курортът е бил хазаин на две международни купи и дванадесет европейски купи, последната от които през 2016 година

 

Построени в алпийски жанр и оборудвани с съвременни спортни и спа центрове, хотелите в Боровец са ситуирани в самото подножие на пистите. Вечер курортът пулсира с безчет светлини, а разновидностите за занимания са доста – от уютните заведения за хранене с българска и международна кухня до нощни клубове и нощни заведения. Регионът към курорта е богат на исторически и естествени забележителности.

 

В непосредственост до Боровец са Белчинските минерални бани, както и Цари Мали Град – нравствен център по времето на Траките и реставрирана антична Римска цитадела. Красивите планински села Бели Искър и Говедарци са единствено на 16 км.

 

В Боровец има няколко ски и сноуборд учебни заведения, както и спортни клубове, а множеството хотели разполагат със ски дрешник. Предлага се самостоятелно и групово ски и сноуборд образование. Инструкторите са повече от 150, всички приети експерти. Децата могат да бъдат записани на ски уроци или пък в ски детската градина. Освен ски и сноуборд, в Боровец можете да карате моторна шейна или да предприемете преход със снегоходки из красивата планина.

 

Мальовица

 

Обща дължина: 4 км

Най-дълга писта: 1.2 км

Лифтове: 1

Ски влекове: 5

 

Курортът Мальовица се намира на малко повече от 80 км от София, също в планината Рила, в подножието на връх Мальовица (2729 м.). Гостите в курорта могат да се възползват от три писти, които се обслужват от влекове. Създадени са и уреди за деца. Пистите стартират от 1600 м надморска височина.

 

 maliovitsa

 

Родопи

Това е една от най-живописните планини в България, богата на естествени, културни и исторически забележителности, с климат подобаващ за упражняване на разнообразни типове спорт през четирите сезона. С най-голямо икономическо и туристическо значение за района са огромните зимни ски курорти с най-благоприятните условия за упражняване на всички зимни спортове – Пампорово и Чепеларе.

 

През останалата част от годината могат да бъдат посетени едни от най-големите забележителности с интернационално значение – естествен феномен Чудните мостове, Ягодинска пещера, пещера Дяволското гърло, пещера Ухловица, Момчилова цитадела.

 

Типичните родопски селца с обичайната архитектура оферират на посетителите гостолюбие, уют и необикновено многообразие от кулинарни изкушения – с. Широка лъка, Момчиловци, Смилян и други

 

 semkovo

 

Пампорово

 

Надморска височина на пистите: от 1440 до 1926 м

Обща дължина: 37 км

Максимална денивелация: 476 м

Най-дълга писта: 3.9 км

Лифтове и влекове: 9-13

 

Пампорово е най-големият ски курорт в Родопите. Пистите в ски зоната са с друга степен на компликация подобаващи за всички възрасти и благоприятни условия – от зелени за начинаещи до черни за експерти. Ски центровете Автогарата, Малина, Студенец, Стойките, Мечи чал (Чепеларе), са точките с най-голяма централизация на туристи, където са съсредоточени лифтовите уреди, най-големите ски учебни заведения, ски дрешници и заведения за хранене. Те са насочна точка към връх Снежанка, откъдето стартират множеството ски писти в ски зона Пампорово.

Вече има обезпечена връзка сред ски зоните на Пампорово и Чепеларе.

 

Целодневната въжен превоз карта за ски зона Пампорово дава достъп до ски зона Мечи чал при подобаващи за прилагане условия, като за задачата е обезпечен специфичен превоз посредством ски шатъл бусове по график. Ски бусовете могат да бъдат употребявани гратис от всеки, който има годна въжен превоз карта за деня на прилагане на транспортната връзка.

 

 mechi cal

 

В курорта действат над 15 ски учебни заведения, които разполагат с висококвалифицирани ски инструктори, предлагащи професионално образование в групи или самостоятелно на начинаещи и напреднали туристи. Специално обособена зона за деца от 4 до 12 години при ски център „ Малина ”, разрешава и на най-малките да създадат първите си стъпки в ски спорта с поддръжката на квалифицирани педагози и инструктори.

 

Наскоро построеният Фън парк печели все по-голяма известност измежду рисковите скиори и сноубордисти, а халф пайп пистата и про-линията са годишен хазаин на редица влиятелни надпревари. Пет следващи години се провежда най - огромното съ - съществуване в България за сноубордисти и скиори в дисциплинираност свободен жанр – Pamporovo Freestyle Open.

 

Курортен комплекс Пампорово разполага с над 40 хотела от разнообразни категории – къщи за посетители, фамилни, бутикови хотели, които дават и благосъстояние от предлагани спомагателни услуги – заведения за хранене, механи, спа центрове, конферентни зали, зали за развлечение и забавление, детски центрове, боулинг зали, билярд, магазини за сувенири и спортна екипировка, Апрески питейни заведения, нощни заведения и други.

 

На ски център „ Студенец “ може да се насладите на една същинска арктическа атракция, подобаваща за възрастни  и деца – шейна с хъски впряг, която е емблематична за Пампорово. Така гостите в курорта, които не карат ски, могат да запълнят времето си отдавайки се на пълноценна отмора.

 

Чепеларе

 

Надморска височина на пистите: от 1150 до 1873 м

Обща дължина: 20 км

Максимална денивелация: 710 м

Най-дълга писта: 6 км

Лифтове: 1

Влекове: 2

 

Една от най-новите ски зони в страната се намира наоколо до родопския град Чепеларе, ситуиран на 220 км от София и на към 70 км от Пловдив. Чепеларе е град с обичаи и дълга история в ски спорта. Първата ски школа в града е открита през 1954 година Подготвените там спортисти бележат огромни триумфи в ски дисциплините за България.  Всички писти се уголемяват, с цел да дават отговор на интернационалните условия. В ски зоната се проектират нови трасета, с цялостна обработка и маркировка по европейските стандарти и се обособява крайна зона, тъй че да се одобряват интернационалните надпревари и огромен поток от туристи.

 

 Chepelare

 

Чепеларе предлага положителни условия и за феновете на сноуборд спусканията, ски бягането и биатлона. Ски зона Мечи Чал разполага с близо 20 км разнообразни по компликация писти и ски пътища, които предстоят да се разширят и категоризират, тъй че да дават отговор на всички интернационалните условия в идващите няколко години. Подготвя да действа една от най-дългите писти за алпийски дисциплини в България - писта за напреднали „ Мечи Чал “ 1 с дължина 3 000 метра.

 

Ски център Мечи Чал предлага ски и сноуборд образование за начинаещи, приблизително напреднали и напреднали. Инструкторите ще ви преведат през всички стадии на образованието. Предлага се както самостоятелно образование, по този начин и инструктаж по групи. В курорта има и ски детска градина.

 

Стара планина

Балкана е дълга и многолика планина. Национален парк Централен Балкан е част от нея и пази величествено красиви естествени забележителности в централната част на планината. Паркът обгръща вековни букови гори, пасища, голям брой върхове и девет резервата – Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя стена, Северен Джендем, Стара река, Пеещи скали и Соколна. Освен запазване на природата, паркът има за цел и да я демонстрира на туристите в цялостното й величие. Гъста мрежа от екопътеки превеждат гостите на планината през красиви местности. Информационните табели дават спомагателна информация по отношение на растителните и животинските типове, опазвани в региона.

 

 Stara planina

 

Ком – Берковица

 

Обща дължина: 1500 м

Влекове: 2

 

Ски център Ком-Берковица се намира в подножието на връх Ком (2016 м), на 15 км от град Берковица и на 100 км от София. Регионът е извънредно хубав, а снежната завивка се задържа постоянна през целия зимен сезон. Курортът разполага с алпийска писта, чиято дължина е 1.5 км. Започва от връх Малък Ком, който е ситуиран на 1959 м надморска височина. Пистата се обслужва от съвременен влек вид „ котва ” и от детски влек.

 

В района има положителни условия и за практикуването на други спортове с изключение на ски и сноуборд. Може да полетите с парапланер или да разучите един от многочислените пешеходни направления с начална точка близката хижа. Хижата е актуализирана и предлага положителни условия за настаняване.

 

Узана

 

Надморска височина на пистите: от 1300 до 1400 м

Обща дължина: 8 км

Максимална денивелация: 256 м

Най-дълга писта: 1.3 км

Влекове: 8

 

Курорт Узана се намира в Стара планина, в географския център на България и предлага отлични условия за ски отмора. Надморската височина е от 1220 до 1350 м. В ски зоната има няколко писти, измежду които Узана Тур (дължина 1100 м), Еделвайс и Импулс. Повечето от пистите са подобаващи за начинаещи скиори.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР