Земята улавя близо два пъти повече топлина, отколкото през 2005

...
Земята улавя близо два пъти повече топлина, отколкото през 2005
Коментари Харесай

НАСА алармира: Земята улавя безпрецедентно количество топлина

Земята улавя близо два пъти повече топлота, в сравнение с през 2005 година съгласно ново проучване, несъмнено като " невиждано " нарастване на фона на климатичната рецесия , написа " Гардиън ".

Учени от НАСА, американската галактическа организация, и Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), оповестиха в ново изследване, че " енергийният дисбаланс на Земята почти се е удвоил " от 2005 година до 2019 година Увеличението е несъмнено като " обезпокоително ".

" Енергиен дисбаланс " се отнася до разликата сред това какъв брой от " лъчистата сила " на Слънцето се всмуква от земната атмосфера и повърхността, спрямо това какъв брой " топлинно инфрачервено излъчване " отскача назад в космоса.

" Положителният енергиен дисбаланс значи, че системата на Земята набира сила, причинявайки стопляне на планетата ", показват от НАСА в изказване за това изследване.

Учените са открили, че има енергиен дисбаланс посредством сравняване на данни от сателитни датчици, които наблюдават какъв брой сила влиза и излиза от системата на Земята, както и данни от океански шамандури.

Тази система за събиране на данни, която се простира по целия свят, разрешава " точна оценка на скоростта, с която международните океани се нагряват ".

Тъй като към 90% от непотребната сила от дисбаланс се влива в океана, данните на сателитните датчици би трябвало да подхождат на температурните промени в океаните.

" Двата доста самостоятелни метода за разглеждане на измененията в енергийния дисбаланс на Земята са в в действителност, в действителност положително сходство и двата демонстрират тази доста огромна наклонност, която ни дава доста убеденост, че това, което виждаме, е същински феномен , а освен инструментален артефакт ", разяснява Норман Льоб, водещ създател на проучването и откривател от НАСА.

" Тенденциите, които открихме, са много тревожни в прочут смисъл ", акцентира той.

Увеличаването на излъчванията на парникови газове задържа топлота в земната атмосфера, улавяйки излъчване, което другояче би се преместило в космоса. Това стопляне подтиква други промени, в това число размразяване на лед и сняг. Увеличаването на водните пари и измененията в облаците могат в допълнение да изострят това стопляне , изясняват от НАСА.

Проучването е открило, че това удвояване е резултат частично от увеличение на парниковите газове и водните пари, както и намаляването на облаците и леда.

Изследователите също по този начин акцентират, че " естествено протичаща се " смяна в Тихия океан от хладна фаза към топла евентуално е имала забележителна роля за усилване на този енергиен дисбаланс .

" Това евентуално е композиция от антропогенно ускорение и вътрешна колебливост ", разяснява Льоб и добавя: " А през този интервал и двете предизвикват стопляне, което води до много огромна смяна в енергийния дисбаланс на Земята. Мащабът на нарастването е невиждан . "

Льоб обаче означи, че това проучване дава единствено незадълбочен взор по отношение на дълготрайните климатични промени, а съгласно НАСА " не е допустимо да се предвижда с каквато и да е сигурност по какъв начин биха могли да наподобяват идващите десетилетия за салдото на енергийния бюджет на Земята ".

Изследването е открило, че в случай че скоростта на асимилиране на топлота не се забави, би трябвало да се чакат по-големи промени в климата .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР