Земетресенията в Турция са достатъчно далеч от България, за да

...
Земетресенията в Турция са достатъчно далеч от България, за да
Коментари Харесай

Сеизмолог: Не може да се предскаже земетресение, предшестващите фактори са различни

„ Земетресенията в Турция са задоволително надалеч от България, с цел да не може да ни тормозят. Въпреки това България също е сеизмична зона и не трябва да се подценява ”, съобщи доцент Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по Геофизика, Геодезия и География при Българска академия на науките пред Българска национална телевизия.

„ Не може да се предскаже в къс времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има задоволително съществени източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - така наречен северно-анадолския, който доближава до Истанбул и който кара хората да се приготвят за сходно земетресение повече от 20 години насам ”, добави тя. Според нея подобен трус е бил предстоящ и то не от през вчерашния ден, само че никой не може да каже по кое време.

„ Сложността за прогнозиране на земетресение е обвързвана с това, че при всяко предшестващите фактори са разнообразни. Правени са доста опити, с цел да се откри един набор от устойчиви предвестници, само че до момента такова нещо не е открито ”, изясни доцент Трифонова.

„ Вторично генерираните талази са най-разрушителни ”, изясни тя.

Според сеизмолога, Турция е една от най-сеизмичните страни дружно с Гърция в нашия район и това е предначертано от нейното географско състояние. Турската страна има добре проучена сеизмична заплаха.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР