Земетресението в Турция не е най-опостушителното, което светът е виждал. При

...
Земетресението в Турция не е най-опостушителното, което светът е виждал.
При
Коментари Харесай

The Cube: Кои са най-опустошителните земетресения в историята

Земетресението в Турция не е най-опостушителното, което светът е виждал.

При земетръса в Суматра в Индийския океан доскоро повече от 10 години, макар че е по-силен с един пункт по скалата на Рихтер от това в Турция, тогава е имало единствено 10 жертви и 12 ранени. Причината: епицентърът е надалеч от обитаемо място.

Земетресението през 1952 година в Русия. обаче провокира разрушително цунами в целия Тих океан с талази до 15 метра. Между 10 000 и 15 000 са починалите, а вълните стигнали до Перу, Чили и Нова Зеландия.

През 2011 година край крайбрежията на Япония се случва солидно подводно заметресение. И то провокира цунами с талази до височина до 40,5 метра. Това е едно от най-смъртоносните заметресения в човешката история. Голяма част от инфраструктурата в региона беше унищожена - пътища и железопътни линии, а 127 290 бяха изцяло сринати със земята. Цунамито аргументи и нуклеарни повреди в три реактора в комплекса на атомната електроцентрала Факушима.

А в Аляска през 1964 година удря земен трус със мощ 9,2 по Рихтер. Известно е още с името „ Земетресението от разпети петък “. Продължило е почти 5 минути и е най-силното земетресение, записано на територията и в историята на Съединени американски щати. То провокирало цунами от 8,2 метра, което унищожило село Ченега. Убива 1/3 от жителите му. Загиналите са общо 139 души, 15 в следствие непосредствено на земетресението, останалите - от последвалите цунамита.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР