Земетресението в Мароко е засегнало 2930 селища в планинините Висок

...
Земетресението в Мароко е засегнало 2930 селища в планинините Висок
Коментари Харесай

Mарокански министър: Земетресението в Мароко е засегнало 2,8 милиона души

Земетресението в Мароко е засегнало 2930 селища в планинините Висок Атлас с общо 2,8 милиона поданици, заяви марокански министър, съобщи Ройтерс.

При труса с магнитуд 6,8 на 8 септември починаха над 2900 души, множеството от които в труднодостъпни планинските региони. Най-малко 59 674 къщи бяха развалени, от които 32% са изцяло срутени, съобщи Фаузи Лекджа, министър на земеделието на Мароко.

Правителството ще изплаща помощ от по 2500 дирхама (244 долара) месечно в продължение на година на потърпевшите от земетресението семейства, в допълнение към 140 000 дирхама обезщетение, изплатено за изцяло разрушени домове и 80 000 дирхама за отчасти разрушени жилища, сподели министърът.

Възстановяването на засегнатите от труса региони в Мароко би трябвало да бъде съобразено с истинската архитектура на планините Висок Атлас, сподели Лекджа.

Земетресението с най-вече жертви в Мароко от 1960 година насам унищожи доста селища с обичайни здания от тухли от тиня, камък и жестоко дялано дърво, предава Българска телеграфна агенция.

Като цяло Мароко възнамерява да похарчи 120 милиарда дирхама след земетресението, който включват модернизиране на инфраструктурата през идващите пет години, заяви кралският замък на страната в сряда.

Засегнатите от земетресението региони са измежду най-бедните в Мароко, като доста от отдалечените села нямат положителни пътища, нито достъп до комунални услуги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg