Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско

...
Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско
Коментари Харесай

Земетресението днес в Турция е най-силното от 100 години в страната

Земетресението, което беше записано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия, наоколо до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция, сподели за Българска телеграфна агенция член-кореспондент проф. Николай Милошев – шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

По-рано през днешния ден сеизмолозите от НИГГГ-БАН оповестиха, че разрушително мощно земетресение с магнитуд 7,8 бе записано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия, наоколо до градовете Адана и Алепо. Трусът е осъществен по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в региона, подложен на непрестанен напън от Арабската и Африканската плоча.

„ Колегите ни в Турция оповестиха, че земетресението е с магнитуд 7.4, а американската геологическа работа го разгласи, че е с магнитуд 7.8. И този магнитуд от 7.8 доби известност, само че аз се поверявам на сътрудниците ни от Турция, само че дали магнитудът е 7.4 или 7.8, и в двата случая е ужасно мощно земетресение “, разяснява проф. Милошев. Той изясни и за какво може да се получават тези разлики в магнитуда на земетресението.

„ Ъгълът, под който ние виждаме Турция и това място, е толкоз дребен, тъй като нашите измервателни станции са в България. Ние имаме станции единствено в едната посока, а сътрудниците ни от Турция имат станции, които отвред могат да заобиколят епицентъра на земетресението. И най-точно би трябвало да бъде определението на магнитуда от сътрудниците ни от Турция “, изясни шефът на НИГГГ-БАН.

Той напомни, че земетресението у нас в Перник от 2012 година беше с магнитуд 5.6, само че и тогава с месеци имаше следващи земетресения. На въпрос на Българска телеграфна агенция, откакто днешното земетресение в Турция е с толкоз огромен магнитуд, това значи ли, че и последващите земетресения могат да продължат доста дълго, с месеци, проф. Милошев отговори, че „ последващите земетресения в Турция може да продължат и цяла година “, само че посочи, че „ не може да се чака да се случи друго, изключително след двете мощни трусове от през днешния ден в Турция “.

Второто мощно земетресение в Турция е от през днешния ден по обяд и е с магнитуд 7,5, то е на малко разстояние от епицентъра на другото мощно земетресение, само че е наоколо, сподели проф. Николай Милошев. Той добави, че тези трусове в Турция са в доста сеизмична зона, в така наречен Източноанадолски разлом.

На мястото на днешното земетресение в Турция през целия ден има следващи земетресения, като това са трусове със мощен магнитуд, изясни проф. Милошев. Той заяви, че през днешния ден там в 10:36 часа е имало земетресение с магнитуд 5,8, в 10:51 часа е имало трус с магнитуд 5,7, в 11:01 часа – земетресение с магнитуд 5,0, в 11:05 часа е имало земен трус с магнитуд 4,8, в 11:11 часа е имало земетресение с магнитуд 5,0. „ Това е кошмарно, тъй като през пет минути е имало трусове с подобен магнитуд и разрушенията ще са големи, а все още не може да се даде действителна информация за жертвите, тъй като доста от тях са под руините “, съобщи шефът на НИГГГ-БАН.

Той сподели, че е неприятно, когато земетресенията стават през нощта и всеки си е у дома, а когато земните земетресения са денем, по-голямата част от хората са на работа, а и може да са на открито.

„ Апаратурата на сеизмолозите в Дания и Гренландия също е записала днешното мощно земетресение в Турция “, заяви проф. Николай Милошев. Той сподели, че и апаратурата на НИГГГ-БАН е записала земетресението, само че акцентира, че „ ние сме доста надалеч от земетресението в Турция, на над 1000 километра от епицентъра му “. Земетресението е на границата на Турция със Сирия и там също има доста жертви, означи шефът на НИГГГ-БАН.

По-рано през днешния ден сеизмолозите от НИГГГ-БАН оповестиха, че през тази нощ, броени минути след главния трус в Турция, са регистрирани два мощни следващи труса (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са предизвикали още повече опустошения и суматоха в засегнатия район. Вълната от вторични земетресения продължава и сега, осведомиха от НИГГГ-БАН.

Българските сеизмолози обясниха, че днешното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земетресението, записано преди три години, на 24 януари 2020 година, в източната част на този разлом, довело до 40 починали и над 1600 ранени.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР