Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разлюля България, съобщава Европейският

...
Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разлюля България, съобщава Европейският
Коментари Харесай

Силно земетресение разтресе България

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разклати България, оповестява Европейският сеизмологичен център. Епицентърът е в региона на Пловдив. Трусът е регистриран на 17 км източно от Пловдив, на 15 км югоизточно от Раковски.  Дълбочината на труса е 2 км.

Силно земетресение беше записано през вчерашния ден край Тимишоара, третия по величина град в Румъния.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.Епицентърът се намира на 42 километра северно от Тимишоара, чието население е над 300 хиляди души.

Трусът е станал на дълбочина 15 километра, към 8:30 часа българско време, като е усетен и в сръбската столица Белград.

Земетресението е имало интензитет от 7 степен по скалата на Меркали в епицентъра и е било усетено с интензитет 6 в региона на Арад. Това заяви шефът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску.

По думите му трусове с такава мощ могат да причинят материални вреди като пукнатини в стените или паднали комини. До момента са регистрирани 13 вторични труса. Последният е бил тази заран с магнитуд 2,2 по Рихтер.

„ Започнахме да оценяваме вредите от нощес. Има стотици развалени къщи – срутени покриви, паднали комини, напукани стени. Засегнат е покривът на локалната болница. Нашата община е доста покрай епицентъра на земетресението и то беше усетено доста мощно тук ”, сподели кметът на Гьорок Корнелиу Поп-Мородан, представен от Аджерпрес.

Над 100 комина са паднали в община Забрани,  която също се намира покрай епицентъра.

„ От нощес оказваме помощ на хората да си ремонтират покривите и да отстранят паднали строителни детайли “, сподели кметът на Забрани Дануц Кодрян, представен от Диджи24.

Вчерашното земетресение е усетено в, Хърватия и Унгария.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР