Земен трус от 7,2 по Рихтер удари североизточна Япония и

...
Земен трус от 7,2 по Рихтер удари североизточна Япония и
Коментари Харесай

7,2 по Рихтер в Япония: Трусът е вторичен на сеизмичната катастрофа през 2011-та

Земен трус от 7,2 по Рихтер удари североизточна Япония и провокира еднометрово цунами в региона, затрит от същите стихии преди 10 години. Не се оповестява за жертви и опустошения. Всички предизвестия за цунами бяха вдигнати час след труса, който съгласно японски експерти е второстепенен на бедствието от 2011-та.

Епицентърът е на към 27 километра източно от град Ишиномаки, префектура Мияги. Няма данни за потърпевши български жители, заяви нашето външно министерство.

Трусът е блъснал крайбрежните региони на японската префектура Мияги малко преди обяд наше време на дълбочина 60 километра. Стихията е разтресла и постройките в Токио на 400 километра разстояние . Няма вреди по атомната електроцентрала Фукушима Даичи, потърпевша мощно при сеизмичната злополука и последвалото цунами през март 2011-та. Тогава се стигна до тежко радиационно замърсяване и всеобща евакуация.



Едно от най-силните трусове в човешката история продължава да генерира сеизмични талази като днешната. Миналия месец трус от 7,3 по Рихтер в региона също се счита за второстепенен, съгласно очевидци обаче, днешният е траял по-дълго. На този декор пристигна новината, че поради пандемията от ковид Япония няма да позволява фенове от чужбина на летните Олимпийски игри в Токио.

Председателят на Организационния комитет Сейко Хашимото съобщи: Страните по целия свят, в това число Япония, лимитират прецизно трансграничните пътувания. Настоящата обстановка ни затруднява това лято да подсигуряваме свободно влизане в Япония от чужбина.

Организаторите ще върнат парите за 600 хиляди продадени билета за Олимпийските игри и за 300 хиляди за параолимпийските.

Междувременно през днешния ден Япония означи 26 години от смъртоносното нахлуване със зарин в Токийското метро, дело на сектата Аум Шинрикьо. Токсинът, освободен в час пик на 20-ти март 1995-та година, взе 14 жертви, пострадаха общо 6 300 души. 13 членове на култа, в това число гуруто Шоко Асахара бяха наказани на гибел и екзекутирани през 2018-та.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР