Земеделският министър Румен Порожанов е получил уверенията на част от

...
Земеделският министър Румен Порожанов е получил уверенията на част от
Коментари Харесай

Порожанов е получил уверенията на част от големите търговски вериги да не слагат надценка на хляба

Земеделският министър Румен Порожанов е получил уверенията на част от огромните търговски вериги у нас, че хлябът, който ще продават няма да има надценка за облага, калкулирана в цената му, а единствено надценка, която да покрива брака и разноските в самата верига. Идеята е да не се подвига доста цената на хляба. Порожанов сподели, че обмисля обща среща на представители на веригите с премиера Бойко Борисов, заяви Българска национална телевизия.

Според земеделския министър Румен Порожанов, главната причина за повишаване на хляба е повишаването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 20% - от 290 лева за звук при започване на сезона до 350 лева И въпреки всичко той счита, че повишаване с 20-30 ст. за кг самун е доста. Според Порожанов, огромните вериги са барометър на цените. Затова той към този момент се е срещнал с няколко от тях.

Това, което получих като увещание е те да работят не с облага върху хляба, а да работят единствено и само да покрият, в случай че има някакви разноски по брак или други разноски в самата верига. Т.е. хлябът да не бъде калкулиран с облага, съобщи Порожанов.

След като организира диалози с всички търговски вериги, Порожанов ще желае те да се срещнат и с премиера Бойко Борисов. Все отново министърът е безапелационен, че не може да се подписва споразумение с тях, тъй като това би означавало картелно съглашение, разясни Порожанов.

Относно настояването на Българска социалистическа партия за по-ниска ставка на Данък добавена стойност за хляба, министърът съобщи, че в множеството страни на Евросъюза има най-ниска ставка за насъщните артикули, само че решението за това е на финансовото министерство, счита Порожанов.

Това е обвързвано със непоклатимост на приходите. В този подтекст не се планува със законодателния пакет на данъчните закони да има спомагателна ставка за какъвто и да е различен артикул, в това число и за хляба, съобщи министърът на земеделието.

От друга страна, намаляването на ставката Данък добавена стойност съгласно Порожанов, ще даде опция сивият бранш у нас да излезе на ярко.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР