Земеделският министър Румен Порожанов © Николай Дойчинов Още по темата

...
Земеделският министър Румен Порожанов © Николай Дойчинов Още по темата
Коментари Харесай

Taваните при агросубсидиите след 2020 г. ще бъдат само с национален контрол

Земеделският министър Румен Порожанов

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Розопроизводителите могат да аплайват за изключителни дотации

Средствата по de minimis се чака да бъдат към 0.30 лева за кг рози
18 юни 2018
Колко коства кг череши

Изкупната цена постоянно става мотив за неодобрение, то нормално е безпричинно, само че до обществото доближава изкривена информация
9 юни 2018
Земеделие:

Приземяването на пазара

След години на плевел растеж, цените на земите се качват по-плавно
4 май 2018 Брюксел ще вкара таван на директните дотации до 100 хиляди евро за земеделските производители, само че контролът дали стопанствата се раздробяват, с цел да го избегнат, ще зависи от държавните управления в обособените страни. В стратегиите за селските региони наложително ще се отделя бюджет за екологични схеми, стратегия ЛИДЕР и ограничения за ръководство на риска, само че държавните управления ще имат доста по-голяма независимост при разпределението на останалата сума.

Това стана ясно по време на показване на законодателното предложение за бъдещата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз след 2020 година, което се организира в сряда.

Повече директни заплащания за България, само че мощен спад при селските региони

Договарянето на бъдещия бюджет на Европейски Съюз след 2020 година идва в подтекста на напускането на Англия и нуждата от финансирането на нови цели като сигурност, миграция и други Според предлагането на Европейската комисия (EК) общият бюджет на Европейски Съюз в интервала 2021-2027 година ще бъде 1.28 трлн. евро. От тях за Общата селскостопанска политика са отделени 365 милиарда евро, което е спад от 5% по отношение на предходния програмен интервал.

Същевременно обаче разпределението на средствата демонстрира, че в България по-скоро ще се резервира настоящето равнище на финансиране и даже ще има леко нарастване. Така след 2021 година страната ще разполага с бюджет от близо 7.52 милиарда евро (изчислено по настоящи цени) за директни заплащания и програмата за развиване на селските региони при 7.4 милиарда евро за интервала 2014-2020 година

Голямата разлика обаче ще пристигна в разпределението. В новия програмен интервал директните заплащания ще бъдат за 5.55 милиарда евро (по настоящи цени), което е спад от под 1%, в случай че вземе поради последната година от сегашния програмен интервал - 2020 година Същевременно обаче, защото бюджетът за директни дотации се усилва всяка година с концепцията членките от Източна Европа да приближат средноевропейското равнище на подкрепяне, в действителност общата сума за новия програмен интервал ще нарасне до 5.55 милиарда евро при над 5 милиарда евро за интервала сред 2014 и 2020 година

Същевременно средствата по линия на програмата за развиване на селските региони ще бъдат с над 15% по-малко. В новия програмен интервал сумата от Европейски Съюз без националното съфинансиране ще бъде 1.97 милиарда евро съгласно предлагането на Европейска комисия. За съпоставяне сега то приближава 2.4 милиарда евро.

Тавани при директните дотации, само че с народен надзор

Голямата смяна при директните заплащания съгласно законодателното предложение на Европейска комисия, че се планува обединен таван на заплащанията от 100 хиляди евро за едно стопанство, както и орязване на получаваните суми от над 60 хиляди евро. За разлика от сегашния програмен интервал, въпросният таван няма да важи единствено за така наречен Базово заплащане на повърхност, а ще обгръща и всички добавки, които фермерите могат да получат по линия на директните плащания- да вземем за пример за " зелени " действия или за млади производители.

Същевременно Брюксел не планува въвеждането на единна система за надзор на това изискване, без значение от опасенията, че може да се стигне до изкуствено накъсване на стопанствата за заобикаляне на рестриктивните мерки. По време на представянето на законодателното предложение Марио Милушев, шеф на дирекция " Развитие на селските региони " в генерална дирекция " Земеделие " към Европейска комисия заяви, че не са планувани специфични ограничения против вероятно делене на компании отвън съществуващите и сега правила за така наречен изкуствено основани условия. Така контролът ще остане в националните държавни управления, които би трябвало да наблюдават дали има опити за сходно накъсване.

По време на разискванията Слави Кралев, шеф на дирекция " Пазарни ограничения " в земеделското министерство, заяви, че евентуално тези правила за изкуствено делене на компании ще се развиват на национално равнище, допълвайки, че сега тече публично разискване на разпоредба, обвързвана точно с това.

Другата смяна при директните заплащания е, че ще се понижи пакетът по така наречен Обвързана поддръжка, която обезпечава по-висока дотация за предпочитани браншове, в тази ситуация с България това са отглеждане на животни, производството на плодове, зеленчуци и други В сегашния интервал за такива цели могат да бъдат отделяни 15% от всички директни заплащания, до момента в който след 2020 година сумата може да доближи най-много 12%.

Поне 1/3 от парите за селски региони - за екология

По програмата за развиване на селските региони страните членки ще имат по-голяма независимост при определянето на целите, които ще финансират, само че в същото време ще се вкарат наложителни условия за някои от тях. Така да вземем за пример 30% от парите по програмата наложително би трябвало да отидат за подкрепяне по линия запазване на околната среда и битка с климатичните промени, а други 5% да бъдат ориентирани за ЛИДЕР (подпомагане за общностни тактики и действия в регионите). Ново условие е в стратегиите наложително да бъдат заложени схеми за ръководство на риска- да вземем за пример обезпечаване на продукция или друго, само че в същото време няма да има условие каква част от общата сума да бъде отделена за тях.

За останалите средства по програмата държавните управления ще могат да избират независимо съответни схеми за финансиране, които би трябвало да бъдат в няколко области. Такива са да вземем за пример средства за вложения (в произвеждане, преправка или общини), привличане на повече младежи в земеделието, подкрепяне на региони с естествени или други ограничавания и други Страните ще имат опция и да трансферират до 15% от директните заплащания към програмата за селските региони, стана ясно от думите на Марио Милушев. Тази алтернатива е допустима и в сегашния програмен интервал, само че България не се възползва от нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР