Земеделските роботи Том и Дик унищожат плевелите, без да използват

...
Земеделските роботи Том и Дик унищожат плевелите, без да използват
Коментари Харесай


Земеделските роботи Том и Дик унищожат пл


Земеделските роботи Том и Дик унищожат плевелите, без да употребяват химикали
(снимка: Small Robot Company)

На едно британско поле три робота излизат с задача: да намерят и унищожат плевелите, преди да засадят семена в изчистената почва. Роботите – на име Том, Дик и Хари – са създадени за да прочистят земята от нежелана растителност с минимално потребление на химикали и тежки машини.

Стартъпът Small Robot Company работи върху своите самостоятелни унищожители на бурени от 2017 година насам и неотдавна пусна Том – първия си търговски робот, който към този момент работи в три ферми в Обединеното кралство, споделя за нововъведението. Останалите роботи към момента са прототипи.

Том върви и сканира полето, събирайки данни, които по-късно се употребяват от Дик за заличаване на плевелите. За задачата Дик ползва дребна мълния – електрошок за плевела, който изгаря растението ведно с корена му. След това е ред на робота Хари да засади семена в чистата от бурени почва.
още по темата
Използвайки цялостната система, фермерите биха могли да понижат разноските с 40% и потреблението на химикали с до 95%, споделят от компанията.

Според Организацията на Организация на обединените нации по храните и земеделието, шест милиона тона пестициди са били продадени в международен мащаб единствено през 2018 година Това е химия, която се отсрочва в плодовете и в земята и по-късно навлиза в човешкия организъм при потреблението на храната. Системата на Small Robot Company разрешава на фермерите да спестят тази химия, споделя Бен Скот-Робинсън, съосновател и основен изпълнителен шеф на компанията.

Комбинацията от трите робота е много усъвършенствана, само че надалеч не е единствена. Роботи, които „ изпържват ” плевелите посредством мълния, създават и оферират и други компании в областта на земеделската техника и автоматика. Тенденцията бързо набира скорост, ставайки известна като част от така наречен точно земеделие, при което всяко растение се регистрира и следи.

„ Той основава ток, който минава през корените на растението през почвата и по-късно назад, което изцяло унищожава плевелите ”, споделя Скот-Робинсън. „ Можем да отидем при всяко настрана растение, което заплашва културните растения, и да го премахнем ”.

За различаване на плевелите се употребява композиция от камери и система с изкуствен интелект. Растенията, които са неутрални или потребни за културите, се оставят незасегнати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР