Земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания

...
Земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания
Коментари Харесай

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

Земеделските производители ще бъдат обезщетени по няколко механизма - заплащания " де минимис " и нотифицирана държавна помощ от бюджета. Министреството на земеделието договаря по въпроса с финансовото ведомство, съответната сума ще стане ясна по-късно.

" Борим се за 150 млн. лева по нотифицирана помощ от по този начин наречените КОВИД ограничения, само че още се договаря. Очаквам бюджета да бъде импортиран за разглеждане в Народното събрание тази седмица. Плащанията няма да са със задна дата ". Това стана ясно от думите на министъра на земеделието доктор Иван Иванов пред Нова нюз. Според Иванов зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, изключително оранжерийните производители.

" Готови сме с това, което министерството би трябвало да направи за компенсиране на земеделските производители, в частност оранжерийното произвеждане. Мога да уверя производителите, че министерството поставя всички старания да бъде непокътнат този отрасъл и да бъде техен сътрудник в идващите тежки месеци ", съобщи министърът.

По данни на агроминистерството и на Българска асоциация на оранжерийните производители в страната има общо 900 ха, засети със зеленчукова продукция, 300 от които се отопляват, като 200 от тях се отопляват на газ. Министърът акцентира, че компенсацията за високата цена на енергийните източници е национална политика. Иванов сподели, че към днешна дата държавното управление компенсира бизнеса за високата цена на електрическата енергия, само че такава отплата за цената на газа не е подхваната.

" Ще упорствам за 9% Данък добавена стойност на стоките от дребната потребителска кошница, това е част от нашата стратегия, само че решението ще се вземе в съдружен формат. Крайната дума има Народното събрание ", съобщи министърът.

" Твърде е евентуално да се забрани износа на дървесина за трети страни. До края на януари целим да наситим пазара с дърва за битово ползване и да върнем цените на равнищата от предходната година. До средата на февруари се надяваме цената на дървата за отопление да бъде естествена ", съобщи още Иванов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР